Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Karácsonyfák modern csavarral

Létrehozva:

Fotó: John Sturrock / King's Cross

Bár nem a hagyományos ünnepi hangulatot idézik meg, pozitív energiával töltenek fel a londoni King’s Cross modern köztéri karácsonyfái, köztük a megcsavart neonfenyő és a tükrös belsejű karácsonyi piramis.

A Temze-parti King’s Cross London egyik legdinamikusabban fejlődő városrésze. Egykori gyár- és raktárépületei helyén ma modern lakóházak, üzletek, éttermek állnak, és ideköltözött a Londoni Képzőművészeti Egyetem is. A folyóparton sokan sétálnak, a családok kedvenc helye lett a számos játszótérrel és pihenőpaddal is felszerelt sétány. 

A Londonban élő, amerikai születésű konceptuális művész, Liliane Lijn Temenos című, 11 méter magas alkotása a Granary Square téren, a Central Saint Martins egyetem előtt kapott helyet. Az absztrakt karácsonyi installáció 19 színes neonfényű rúdból áll, formája pedig, ha nem is egyértelműen, de egy fenyőfa kúpjára hasonlít. Csavart szerkezete miatt az egyik oldalán egy bejárat nyílik, így bárki be tud sétálni a kúp belsejébe. Míg a szerkezet kívül sárga, narancs és piros ünnepi színekben világít, folyamatosan változtatva a színét, belül kellemesen megnyugtató zöld fényt áraszt. Lijn a fenyőfa belsejében egy mágikus teret akart létrehozni, ami védelmező, pozitív energiát sugároz, hogy feltöltse a pandémia 18 hónapja alatt elfáradt, elkeseredett embereket. A művész már 1992 óta dolgozik azon, hogyan lehet egy kört “újratervezni”. Ezen felkérés kapcsán újra visszatért az ötlethez, hogy olyan ünnepi installáció formájában valósítsa meg, ami környezetével és az emberekkel is harmóniába tud kerülni – írja a Dezeen című portál. 

A King’s Cross másik új köztéri installációja, egy kaleidoszkopikus piramis is a karácsonyi hangulatnak ad modern csavart: a This Is Loop művészkollektíva piramis-fája a Coal Drops Yard előtti téren áll. A viktoriánus-kori épületet 1850-ben széntárolásra építették, a 2018-ban befejeződött felújítás után elegáns butikok, bárok és klubok kaptak helyet benne. A Prism (prizma) című, 8,5 méter magas installáció felszíne színes fényeket sugároz, a piramis belsejében pedig egy elvarázsolt kastélyra hasonlító, tükrös útvesztő van; ide belépve teljesen fel lehet oldódni a játékos ünnepi hangulatban, amit a gyerekek és a felnőttek egyformán élveznek.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink