Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

ENSZ-főtitkár: A határzár nem hatásos

Létrehozva:

António Guterres | Fotó: Eduardo Munoz Alvarez / POOL / AFP

A világjárvány idején a határok lezárása nem szünteti meg a fertőzés terjedését.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek, írja az MTI.

New York-i sajtótájékoztatóján a főtitkár kijelentette: Egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől.

„Ez nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek” – szögezte le, a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra utalva. Az omikron vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve Guterres úgy fogalmazott, igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal. Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek megvannak az eszközei annak biztosítására, hogy az emberek biztonságban utazhassanak, és arra buzdított, hogy használják is ezeket. Úgy vélte, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével például hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen. Jelen volt a sajtótájékoztatón Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke is, aki azt kérte, hogy ne bélyegezzék meg az afrikai országokat azért, mert nyílt, átlátható módon cselekedtek az omikron felbukkanását követően. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Afrikában még a lakosságnak csak nagyon csekély része kapott oltást a koronavírus ellen, és nemzetközi szolidaritásra szólított ennek a helyzetnek a javítása érdekében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink