Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

Létrehozva:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 26-án. | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Az adócsomagról, a járványkezelésről, a migrációs nyomásról, illetve a rezsicsökkentésről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A miniszterelnök elmondása alapján 2022 január 1-től a magyar kormány jelentősen csökkenti a munkát terhelő adókat, és ennek érdekében 750 milliárd forintot osztanak szét a vállalkozók között. Ezért cserébe a garantált bérminimum és a minimálbér emelését kérik. Ezen kívül megígérte, hogy a babakötvényhez tartozó állami támogatást megkétszerezik, amelynek a kamata már így is az inflációhoz kötött három százalék. Ennél kedvezőbb befektetési formára nem lát példát Magyarországon.

„Van egy járványkórházunk, amelyet szükség esetén ki tudunk nyitni” – jelentette ki a járványkezeléssel kapcsolatban hozzátéve, egyelőre elegendő ágy, vakcina, orvosság és ellátó ember áll rendelkezésre. Mint mondta, a magyar kormány nem készül lezárásra, de a gyakorlat a fertőzések sikeres megfékezésétől függ majd. A karácsony háborítatlanságáért a harmadik oltás felvételére buzdított mindenkit. Elmondása alapján Magyarországon eddig egyébként a harmadik oltást kérők aránya húsz százalék, míg az európai átlag ennek a töredéke, nagyjából hat-hét százalék. 

A miniszterelnök a migrációs nyomás növekedését érzékeli: mint mondta, az elmúlt évben mintegy százezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar határon, akik „mind be akartak törni Magyarország területére”. Az eljárás ilyenkor az, hogy a határvédők visszaszállítják a bevándorlót a kerítés másik oldalára. Felhívta rá a figyelmet, hogy Afganisztánból minden nap harminc-harmincötezer ember indul el Európa felé, amely a közeljövőben még inkább növelni fogja a migrációs nyomást.

„Két oldalról támadják a magyar családokat: egyrészt a baloldal, másrészt Brüsszelen keresztül a multik” – elemezte Orbán Viktor a szerinte kialakult helyzetet a rezsiárak növekedésével kapcsolatban. Mint fogalmazott, „őt nem a piac érdekli, hanem a magyar emberek, a rendszer pedig 2013 óta működik”. Úgy látja, az igazságos az, ha a szolgáltatók tisztességes profitot termelnek, de nem szállnak az egekbe az árak.

Legnépszerűbb cikkeink