Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Heteken belül olthatják a gyerekeket is

Létrehozva:

Fotó: Andrej Ivanov / AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer–BioNTech vakcina alkalmazását az 5–11 éves korosztályban.

Az 5-11 éves gyerekek számára a 12 évnél idősebbekkel ellentétben kevesebb mennyiségű oltóanyag is elegendő, más dozírozás alkalmazandó, ami azt jelenti, hogy nem 30, hanem csak 10 mikrogrammot adnak be nekik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy heteken belül Magyarországon is elkezdődhet ennek a csoportnak az oltása. Többek közt az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben ez már javában zajlik is – írta a 24.hu.

A Pfizer klinikai tesztje során az derült ki, hogy az 5-11 éveseknél az oltás tünetei a legtöbb esetben elég enyhék és egy-két napon belül megszűnnek.

Hazánkba egyébként szerdán érkezett meg a közös uniós rendelésből az utolsó szállítmány Pfizer, így a cég teljesítette vállalását és közel 10.9 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállított le Magyarországra. Jelenleg több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre itthon, ennek jelentős része nyugati vakcina, ugyanakkor az 5-11 évesek oltásához egyelőre csak Pfizert lehet használni.

Mindez egyébként nem azt jelenti, hogy soha többé nem kapunk Pfizer vakcinát. Bár az újabb közös uniós vakcinabeszerzésben Magyarország nem vesz részt, a többi tagállam jóindulatából részesedhet abból és kétoldalú megállapodásokat köthet a gyógyszergyárakkal. Szijjártó Péter a minap közölte, a következő vakcina-szállítmányban nem lesznek keleti vakcinák, sem a Sinopharm, sem a Szputnyik gyártóival nincsenek erre vonatkozó tárgyalások.

Legnépszerűbb cikkeink