Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Száz magyar értelmiségi követel párbeszédet a járványkezelésről

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Az infantilizáló hatású intézkedések ellen szólalnak fel.

Az elmúlt húsz hónap intézkedései, a hírek, a rémhírek és az összeesküvés-elméletek súlyos változásokat idéztek elő a világgazdaságban, a kultúrában és a közösségek életében. Ennek az időszaknak a tapasztalatait elemezni kell, mégpedig a lehető legszélesebb körben – deklarálta száz magyar érlelmiségi.

„2020-21, de talán a következő évek, évtizedek legfontosabb kérdése, hogy mennyiben voltak hatékonyak, indokoltak és helyesek a járványra adott válaszok. Egy betegség is lehet veszélyes, azonban egy félrekezelt járvány a teljes társadalom számára okozhat alapvető és sok esetben visszafordíthatatlan károkat” – írta a Facebookon szerdán megjelent Valódi párbeszédet a járványkezelésről! című nyilatkozatban száz magyar értelmiségi.

Az hogy a járvány  mennyire súlyos, és milyen intézkedéseket követel, nem csak hogy vita tárgya lehet – az lenne a kívánatos, ha folyamatos társadalmi közbeszéd tárgya lenne  – jelentették  ki az aláírók – mások mellett  kutatóorvosok, orvosok, biológusok, pszichológusok, jogászok, szociológusok, művészek, újságírók. 

A deklarációt jegyzők százas listáján ott van Lovasi András zenész, Letoha Tamás kutatóorvos, Feldmár András pszichoterapeuta, a színész Szinetár Dóra, Nagy Zsolt,, Réz András filmesztéta, Hont András újságíró, Urbán László közgazdász, Schiffer András jogász,  és Konok Péter történész 

„Az elmúlt húsz hónap intézkedései aggasztóan infantilizáló hatásúak. Az egyéni felelősségvállalás és a tudatos cselekvés felől egyfajta kiskorú-alattvalói viselkedés felé terelik az embereket: egy olyan világba, ahol meggyőzés és meggyőződés nélkül kell betartani a szabályokat, kell „jól viselkedni”, s ahol a világ – ugyancsak kiskorúsítva az embereket – azt ígéri, hogy aki „jól viselkedik”, azt nem érheti baj. Mi nem ilyen világban szeretnénk élni. A hírek, a rémhírek és az összeesküvés-elméletek súlyos változásokat idéztek elő a világgazdaságban, a kultúrában és a közösségek életében” – összegzik az elmúlt másfél év tanulságait. „Ennek az időszaknak a tapasztalatait elemezni kell, mégpedig a lehető legszélesebb körben, a legtöbb véleményt meghallgatva, a legtöbb tapasztalatot összegezve. Fontos levonni a következtetéseket. Ha ezt nem tesszük meg, beletörődünk, hogy a világ örökre a veszélyhelyzetben ragad. Ezt pedig nem akarjuk” – üzenik az értelmiségiek.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink