Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mosópor, folyadék, vagy mosókapszula? Hogyan válasszuk ki a megfelelőt mosógépünkhöz?

Létrehozva:

Adódik a kérdés: mennyire fontos, hogy milyen típusú mosószert használok a mosógépemben? Emiatt persze nem lesznek álmatlan éjszakáink, de célszerű különbséget tenni a mosószerek között. Alábbi cikkünkben ennek jártunk utána mindamellett, hogy elmondjuk, miért jó, ha keskeny mosógépet vásárolunk.

 

Vékony kialakítású mosógép, ha kevés a helyünk a fürdőszobában

 

Szűkös otthoni helyekre tökéletes választás egy kis, kompakt és vékony mosógép. A Beko és a Samsung modelljei jellemzően ilyen háztartási berendezések. Érdemes kipróbálni az 5 kg-os vagy 6 kg-os típusokat. Ha kompaktra, illetve minire van szükségünk, ezek a modellek vékony, 44 cm és 60 cm közötti mélységűek, így könnyedén elférnek a rendelkezésére álló helyen. Ha ilyen háztartási gépet választunk, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy mosóport, vagy a jelenleg divatos mosókapszulát használunk a ruhák mosásakor. Nézzük az előnyöket és a hátrányokat:

 

A hagyományos mosópor

 

A mosóporok az 1930-as évek óta találhatók meg a polcokon, bár az elmúlt évtizedekben egyre inkább átadják helyüket a folyadékoknak és a kapszuláknak.

 

Előnyök:

 

  • A legalacsonyabb mosásonkénti költség
  • Leghosszabb eltarthatósági idő
  • A leghatékonyabb tisztítószer kemény vizű területekhez
  • A karton csomagolás könnyen újrahasznosítható
  • Legjobb a folteltávolító szerekkel, például nem klórtartalmú fehérítővel való keveréshez
  • Jó teljesítmény fű- és sárfoltokon

 

Hátrányok:

 

  • A nagy, nehéz dobozokat nehéz lehet szállítani
  • Előfordulhat, hogy a por nem oldódik fel teljesen a mosógépben
  • A foltok előkezelése nehezebb, mint a folyadékkal
  • Helytelen adagolás lehetősége
  • Maradékot hagyhat a mosószeres fiókban

 

 

Ha tehát költségtudatosan élünk, és a háztartásban kemény a víz, akkor a mosópor megfelelő lehet számunkra, különösen akkor, ha például gyermekünk sokat sportol, így gyakran kell mosni. Vegyük számításba azt is, hogy ezeket a nagy dobozokat nem könnyű szállítani egyik helyiségből a másikba.

 

Folyadékok

 

A mosófolyadékok jól alkalmazhatóak a foltok kezelésére, általában többféle illatban kaphatóak. Sajnos azonban gyorsan túladagolhatók, a műanyagpalackok nem környezetbarát technológiával készülnek, többnyire vízbázisúak, ezért nem hatékonyak más tisztítószerekkel, például a folteltávolítóval.

Ha rendszeresen találkozunk olajos és zsíros foltokkal, a folyékony mosószerek a legjobb eszközök lehetnek. Ugyanakkor, ha további folteltávolítókat alkalmazunk, akkor a mosópor jobb alternatíva lehet.

 

Mosókapszulák

 

Ennek a viszonylag új találmánynak a népszerűsége gyorsan megnőtt, valamint több eladást eredményezett, mint a mosóporoké. Különféle tisztítási technológiákat tartalmazhat (3 az 1-ben tok). A hátrányait nézve elmondhatjuk, hogy drágább mosásonként a porokhoz/folyadékokhoz képest. Előfordulhat, hogy beszorul a mosógép dobjába, vagy nem oldódik fel megfelelően.

 

A vezető mosógépgyártók, mint például a Samsung, erre találtak megoldást! Az úgynevezett Bubble Soak (habos áztatás) program segítségével a ruhák patyolat tiszták lehetnek, még abban az esetben is, ha korábban piszkosak voltak. A makacs foltok, mint a vér, a tea, a bor vagy a fű, eltűnnek. A ruhák az aktív buborékoknak köszönhetően alapos áztatásban részesülnek, így a szennyeződés és a foltok fellazulnak, hatékonyabban lehet őket eltávolítani.

Másik alternatíva lehet a mosózsák alkalmazása: ezt úgy képzeljük el, hogy egy kistáska méretű zsákba helyezzük magát a kapszulát.

 

Természetesen biztonsági szempontokat szintén figyelembe kell venni, különösen, ha gyermekek vannak a lakásban.

 

Végszó

 

Elmondhatjuk, hogy van jelentősége annak, ha vékony vagy kompakt kialakítású háztartási berendezést vásárolunk, hiszen így könnyedén elfér a kisebb lakásokban is. Amint kiválasztottuk a számunkra megfelelő mosógépet, gondolnunk kell arra is, hogy mivel szeretnénk mosni a ruháinkat, mert annál nincs rosszabb látvány, amikor a mosókapszulától lesz foltos a ruhanemű.

Kiemelt Kép: Pixabay.

Legnépszerűbb cikkeink