Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Taps és fütty Varsóban – meglepetésgyőzelemmel zártuk a vb-selejtezőket

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A magyar labdarúgó-válogatott bravúros, 2-1-es győzelmet aratott Lengyelországban a világbajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzésén.

A mieink ezzel a vb-résztvevő Anglia, a pótselejtezős Lengyelország, valamint Albánia mögött a negyedik helyen végeztek az I csoportban, amelyben Andorrát és San Marinót előzték meg.

Felemelő percek vezették fel az összecsapást, a telt házas varsói Nemzeti Stadion közönsége végig tapsolt a magyar himnusz közben, majd a lengyel alatt piros és fehér kartonlapok segítségével beborította a nézőteret. Mindeközben kiderült, hogy a pihenőt kapó Robert Lewandowski, a hazaiak legnagyobb sztárja végül a csapattal maradt, és a kispadról szorított társaiért.

 

Búcsú győzelemmel

Az első hazai helyzetre bő tíz percet kellett várni, és a folytatásban is a hazaiak diktálták a tempót, a magyar támadók nem tudták megtartani a labdát. A lengyel mezőnyfölény ellenére a 37. percben egy pontrúgás után, hatalmas hazai védelmi hibát kihasználva Schäfer András fejesével megszerezte a vezetést a magyar válogatott. A lengyelek a szünet előtt egyenlíthettek volna, de Dibusz Dénes résen volt.

A második félidő két veszélyes magyar kontrával indult, Marco Rossi együttesének a játéka látványosan feljavult, mégis a lengyelek örülhettek, miután szintén egy pontrúgást követően egyenlítettek. A várt lengyel rohamok elmaradtak, sőt tíz perccel a befejezés előtt újra vezetést szerzett a magyar csapat, két cserejátékos, Kiss Tamás és Gazdag Dániel hozták össze a gyönyörű gólt.

A közel 60 ezres lengyel szurkolótábor egy része öt perccel a rendes játékidő vége előtt elindult hazafele, ők már nem hallották a hazai füttykoncertet, amely a pótselejtezőt érő második helyen végző válogatottat „búcsúztatta” Varsóban.

 

Nincs „ha”

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata okosan és precízen játszott, de természetesen összességében a világbajnoki selejtezősorozat kapcsán nyomja a lelkét néhány dolog.    

Az olasz szakember a varsói találkozót követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan a lengyelek végig erőteljesen játszottak és irányítottak a mérkőzést, csapata rendkívül fegyelmezetten tartotta be a taktikát és elsősorban ennek köszönhette a győzelmet.

„Ezek a srácok büszkék arra, hogy a magyar válogatott mezét viselhetik, hogy a hazájukat képviselhetik, és ahogyan Angliában, most is sikerült szép eredményt elérniük” – nyilatkozta Rossi.

A lengyel újságírók kérdésére reagálva a kapitány azt mondta, amennyiben a házigazdáknak igazán szükségük lett volna a három pontra – mint ahogyan azt korábban mondták, hiszen a pótselejtezős kiemelésnél ez számít –, akkor ott lett volna a pályán Robert Lewandowski. Ezzel kapcsolatban Marco Rossi leszögezte, véleménye szerint minden bizonnyal a Bayern München nyomásának „engedett” a Paulo Sousa vezette lengyel szakmai stáb, és ő is járt már hasonló cipőben a német klubokkal szemben, akiknek azt üzente, hogy igenis minden válogatott mérkőzés fontos.

Rossi úgy vélekedett, a csapatnak továbbra is szerénynek kell maradnia, és keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy fejlődjön.

Az elmúlt esztendőről szólva a kapitány elmondta, fenomenális év lehetett volna, ha nincs az albánok elleni két vereség, ami egyébként mind a mai napig nyomasztja a lelkét, hiszen ellenük minimum három vagy négy pont megszerzésében bízott. Hozzátette, hogy ha ez sikerül, akkor minden bizonnyal a lengyelek sem pihentették volna Lewandowskit az utolsó mérkőzésen, de a futballban nincsen „ha”.

 

A szurkolókért hajtottak

Az MLSZ Twitter-oldalának beszámolója szerint az első magyar gólt szerző Schäfer András elmondta, már a bemelegítésnél érezte, hogy jól mennek a befejezések. „Készültünk rá, hogy én érkezek a hosszúra, ezért tudatos akció volt, egy kis szerencsével. Mióta a keretben vagyok, úgy érzem, hogy felfelé ível a pályánk.”

A győztes gólt szerző Gazdag Dániel – aki pénteken San Marino ellen is eredményes volt a Puskás Arénában – a mérkőzést követően arról beszélt, hogy mivel az albánok elleni vereségekkel elszállt az esély a világbajnoki kvalifikációra, ezért szerettek volna visszaadni valamit a szurkolóknak abból, amit a nyári Európa-bajnokságon kapott tőlük a csapat.

„Ezért is akartuk odatenni magunkat ezen a két mérkőzésen is, hogy örömet okozzunk nekik” – mondta a Philadelphia Union futballistája.

A csapatkapitány Szalai Ádám azt mondta: „Le a kalappal a csapat előtt, hogy ilyen sok hiányzóval is így küzdött – ahogy Kiss Tamás beszállt, Gazdag Dániel gólt lőtt, Schäfer András fejelt. Sok fiatalra van szükségünk, olyanokra, akik már rólam ráncigálnák a mezt.”

A csapat kapuját védő Dibusz Dénes megjegyezte, szerették volna folytatni, amit a Wembley Stadionban az angolok elleni 1-1-es döntetlennel elkezdtek. „Szerettük volna szépen zárni az évet. Látszott, hogy mennyire motivált a csapat és nagyon büszke vagyok rá, hogy a kijutás szempontjából tét nélküli mérkőzésen is ilyen odaadással tudtunk küzdeni.”

 

*

Világbajnoki selejtező, I csoport

Lengyelország–Magyarország 1-2 (0-1)

San Marino–Anglia 0-10 (0-6)

Albánia-Andorra 1-0 (0-0)

A csoport végeredménye: 1. Anglia 26 pont (résztvevő), 2. Lengyelország 20 (pótselejtezős), 3. Albánia 18, 4. Magyarország 17, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink