Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Mit sütsz, kis szűcs? – most majd kiderül

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Nemcsak a szűcsökről, hanem mindenkiről, aki részt vesz az országos online gasztrofelmérésben, és elárulja, melyek azok a házi sütemények, amik leggyakrabban kerülnek az otthoni asztalukra, és közülük melyik a favorit.

A kérdésekre adott válaszok kiértékelése után megtudhatjuk majd, hogy melyik hazai édesség a Z generáció kedvence Budapesten, és milyen süteménnyel lepik meg unokáikat a leggyakrabban a vidéki nagyszülők.

A november 30-ig tartó kutatásban résztvevők 60 közkedvelt magyar édesség közül választhatják ki azokat, amelyeket a legjobban szeretnek. Van, akinek a bukta, másnak a mézes krémes, vagy a hájas lesz a befutó. De lehet szavazni a sima krémesre, a tradicionális magyar süteményként nem jegyzett, ám imádott brownie-ra, a mézeskalácsra és a kuglófra, de a zserbóra is. Sőt, az egyfalatos, bolti csomagolásban is kapható barackmag és mogyorós nápolyi is szerepel a választható desszertek között. A hatlapos sütemény nyilván a nagymamák receptes könyvéből került egyenesen a listára, mert elkészítése nemcsak nagy sütési gyakorlatot, hanem sok időt és türelmet is követel, jóval többet, mint amennyivel egy zacskós puding összedobható. 

A Mit eszik az ország? online gasztrofelmérés-sorozat már eddig is szolgált meglepetésekkel, amikor azt kutatta, hogy melyek a magyaros- és a grill-kedvenceink. Azt találták, hogy eltérő a nők és a férfiak ízlése, illetve étkezési szokásaik. Az abszolút győztes a húsleves lett, ezt követte a bableves, és harmadik helyen végzett a rántott hús. De az árnyaltabb képen, a nemek szerinti szavazáskor a rántott hús lett az ezüstérmes a nőknél, és ők a férfiak által rajongott gulyást csak tizedikként említették. A lányoknál a bablevesnek is csak a negyedik hely jutott, és a palacsinta lett a nyolcadik – nyilván azért, mert sütni nem olyan kellemes, mint elnassolni.

Ez a finomság nem is szerepel a férfiak kedvenceinek tízes listájában, a látóhatárukon sem létezik. Helyette olyan masszív fogásokat választottak a nemzeti kedvencek közül, mint a pörkölt, a halászlé és a brassói aprópecsenye. Ezeket követi a kacsasült, a rakott krumpli, a bundás kenyér és a fasírt.

A végeredmény láttán elgondolkodtató, hogy a válaszadók negyede azt mondta magáról, hogy egészségesen étkezik, és további 62 százalékuk próbál tenni azért, hogy ez így is legyen. Viszont bő egytizedük töredelmesen bevallotta, hogy nem étkezik egészségesen.

Legnépszerűbb cikkeink