Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagyot esett Biden népszerűsége

Létrehozva:

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A felnőtt lakosság 44 százaléka határozottan elutasítja Biden eddigi munkáját.

Tovább csökkent Joe Biden amerikai elnök népszerűsége az Egyesült Államokban – derül ki a The Washington Post amerikai napilap és az ABC News amerikai tévécsatorna friss közös közvélemény-kutatásából.

Biden tevékenységét a megkérdezettek 53 százaléka nem helyesli, és mindössze 41 százaléka támogatja. Ez a 12 százalékpontos különbség szinte megegyezik azzal a különbséggel, amellyel a republikánusok felülmúlnák a demokratákat, ha most tartanák a félidős kongresszusi választást. A regisztrált szavazók 51 százaléka a republikánus, 41 százaléka pedig a demokrata jelöltre szavazna – írja az MTI.

A felnőtt lakosság 44 százaléka határozottan elutasítja Biden eddigi munkáját, a republikánus szavazók körében 80, a függetlenek esetében pedig 45 százalék ez az arány.

Biden elfogadottsága az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent. Míg júniusban a megkérdezettek 50 százaléka ítélte meg pozitívan az elnök munkáját, addig szeptemberben, a tragikus afganisztáni kivonulás hatására már csak 44 százalékra rúgott arányuk. Júniusban a demokrata párti szavazók mindössze 3 százaléka utasította el az amerikai elnököt, mostanra ez a szám 16 százalékra emelkedett. 10 demokrata szavazó közül 4-en támogatják határozottan Bident, míg júniusban 10-ből 7-en nyilatkoztak így.

A november 7. és 10. között 1001 amerikai felnőtt részvételével elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak –  leginkább az emelkedő árak miatt – pesszimistán ítélik meg a gazdasági helyzetet. 70 százalékuk negatívan értékeli a gazdaságot, közülük 38 százalék mondta azt, hogy az kifejezetten rossz állapotban van. Az amerikaiak körülbelül fele Bident hibáztatja a gyorsan emelkedő inflációért, és 10-ből több mint 6 megkérdezett azt állítja, hogy az elnöknek nem sikerült sok mindent elérnie 10 hónapos hivatali ideje alatt.

A Fehér Ház tisztviselői látják a Biden és a demokraták előtt álló kihívásokat, de szerintük a gazdaság és a járvány tekintetében is fokozatosan javulni fognak jövőre a körülmények, és az általános frusztráció enyhülésével az elnök támogatottsága is emelkedni fog.

Legnépszerűbb cikkeink