Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem drágulhat tovább a benzin

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Legfeljebb 480 forint lehet november 15-től az üzemanyag ára – döntött a kormány.

Az országgyűlési képviselőket a sajátos jogállásuk miatt továbbra sem lehet oltásra kötelezni, bár a Fidesz a sajátjaitól elvárja ezt. Még hatmillió dózis vakcinánk van, de a Szputnyik elfogyott – derült ki a kormányinfón.

„November 15-től három hónapon át 480 forintos felső határral rögzítik Magyarországon a benzinárakat” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, hogy a hatály lejárta után újratárgyalják a kérdést. Hozzátette: aki nem tartja be ezt a határt, bezárásra számíthat. EU-s szinten még mindig Magyarországon az egyik legolcsóbb a benzin – természetesen fizetéshez mérten már más lenne a helyzet. Azzal, hogy Horvátország után Magyarország kormánya is felső határt szab a benzináraknak, az infláció mértékét is csökkenteni lehet majd – jegyezte meg. 

Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint hamarosan több benzinkút bezár, mert nem fogja tudni kigazdálkodni a veszteséget. Gulyás erre úgy reagált: a kereskedőknek joguk van nem kereskedni. 

A Kormányinfón Gulyás a járványadatok kapcsán elmondta, mindössze 13 ezer ember hiányzik ahhoz, hogy a 6 milliót is elérje a beoltottak száma. A Pfizerhez  hasonlóan a magyar kormány is azon az állásponton van, hogy hat hónap után mindenképp szükség van a harmadik oltásra. Gulyás hozzátette: jövő hétre oltási akcióhetet hirdettek.

Megkérdezték a minisztert,  miként lehetséges az, hogy az állam minden munkavállalójától elvárja a vakcina beadását, az Országgyűlés tagjainak mégsem kell ennek eleget tenni. Gulyás erre azt mondta: az Országgyűlés egy sajátos alkotmányos helyzetben lévő intézmény, a döntést pedig azzal indokolta, hogy ha például egy oltásellenes párt bekerül a Parlamentbe, őket nem lehet kötelezni az oltás felvételére. Hozzátette, az országgyűlési képviselők az állampolgárokért dolgoznak, ezért nem lehet kollektívan kötelezővé tenni számukra az oltást. „Aki a kormányban dolgozik, annak be kell oltatnia magát, a Fideszben elvárjuk ezt” – tette hozzá.

A miniszter elárulta, hogy Pfizer vakcinából még hárommillió, Modernából és Jansennből egymillió, Sinopharmból pedig több mint kétmillió adag van raktáron. Állítása szerint a Szputnyik vakcinája elfogyott, vagyis jelenleg nem lehet Magyarországon ezt az oltást kérni.

Legnépszerűbb cikkeink