Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már a jövőre készül a válogatott San Marino ellen

Létrehozva:

Fotó: MLSZ

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken hivatalosan is elbúcsúzhat a 2022-es katari világbajnokságon való részvételtől.

Például Lengyelországnak ki kéne kapni Andorra ellen, amire azért nincs túl sok esély.

Marco Rossi együttese a Puskás Arénában San Marino csapatát fogadja a pénteki világbajnoki selejtezőn, de a versenyben maradáshoz a papírforma szerint várhatóan begyűjtött három pont mellett arra is szüksége lenne, hogy az Andorrában pályára lépő lengyelek vereséget szenvedjenek, illetve a Londonban vendégeskedő albánok ne nyerjenek.

A kettőből utóbbi tűnik csak reálisnak, ha az Európa-bajnoki döntős angolok győznek, a lengyelek pedig pontot veszítenek Andorrában, akkor Anglia nyeri a csoportot és kijut a világbajnokságra. Ellenkező esetben a zárófordulóra maradna a döntés. Ha viszont a lengyelek nyernek és Albánia nem győz Londonban, akkor biztosan az első két hely valamelyikén végeznek.

 

Rossi a jövőre készül

Az utolsó két, gyakorlatilag már tét nélküli világbajnoki selejtezőn – pénteken San Marino, majd hétfőn Lengyelország ellen – Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak a jövőre is készülnie kell.

Rossi csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezt tükrözi a mostani keret összetétele is, amelyben helyet kapott például újoncként a 20 esztendős Kiss Tamás, vagy éppen az olasz másodosztályú Parmában szereplő Balogh Botond.

„Remélem, az ő meghívásuk komoly ösztönzést jelent majd a fiatal labdarúgók számára, akik így még jobban odateszik majd magukat a klubcsapataikban, hiszen a futball, mint bármi más az életben, jövőcentrikus” – mondta az olasz szakember, aki megjegyezte, a szakmai stábnak egyértelmű elgondolásai vannak a fejlődéssel kapcsolatban, tisztában van azzal, hogy mely posztokon van szükség további játékosokra, ezekre pedig megpróbálja megtalálni az ideális jelölteket.

A kapitány megjegyezte, hogy a világbajnoki selejtezőket követően márciusban játszik majd felkészülési meccseket a nemzeti csapat, azokból már le lehet vonni a tanulságokat. Ezt követően pedig jön a Nemzetek Ligája, ahol az A csoportban szerepelve a kontinens legjobb válogatottjai ellen bizonyíthat a válogatott, a cél pedig továbbra is az, hogy Magyarország megbecsülését növeljék.

 

Sok a hiányzó

Marco Rossi több futballistára sem számíthat a mostani mérkőzéseken: Gulácsi Péter, Willi Orbán, Bolla Bendegúz és Kleinheisler László sérülés miatt nem állhat az olasz szakember rendelkezésére, míg Sallói Dánielt, a Sporting Kansas City támadóját amerikai klubja nem engedte el. A tréner kijelentette, hogy sosem panaszkodott a hiányzókra, mindig azokra a játékosokra fókuszál, akik a rendelkezésére állnak.

Rossi elmondta, hogy Gulácsi hiányában Dibusz Dénes áll majd a kapuban San Marino ellen, elől pedig biztosan a kezdőben kap lehetőséget Szalai Ádám.

A lehetséges távozását firtató kérdésekről szólva Marco Rossi elmondta, folytatni szeretné munkáját a válogatott élén, nagy öröm számára, hogy élvezi a szurkolók és Csányi Sándor MLSZ-elnök bizalmát.

 

Sportszerű szurkolást kérnek

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője néhány nappal a mérkőzés előtt arra kérte a szurkolókat, hogy a mérkőzésen semmilyen rasszista, antiszemita megnyilvánulás ne legyen, megfelelően és sportszerűen buzdítsák a csapatot. Sipos, felhívta a figyelmet arra is, hogy szabálysértés esetén a FIFA életbe léptetheti a magyar válogatott felfüggesztett zárt kapus büntetését, amelyet a szeptemberi magyar-angol találkozón történt szurkolói rendbontások miatt két mérkőzésre szabtak ki. Emiatt a csapatunk októberben nézők nélkül fogadta Albániát, míg az ítélet második része felfüggesztett büntetés, amely újabb szabálysértés esetén lép életbe.

 

Ötből öt

A magyar válogatott egyébként eddig ötször találkozott mostani ellenfelével, és mindannyiszor győzött, sőt még gólt sem kapott. 2002-ben és 2003-ban Eb-selejtezőn a hazai 3-0 után idegenben 5-0-ra győztünk, majd 2010-ben és 2011-ben ismét az Európa-bajnokság selejtezőiben a budapesti 8-0-t egy idegenbeli 3-0 követte. A két válogatott eddigi utolsó találkozóján március 28-án ismét 3-0-ra győztük le otthonában San Marino válogatottját.

 

*

Pénteken a csoportunkban:

9. forduló (mindhárom találkozó 20 óra 45 perckor kezdődik):

Andorra la Vella: Andorra-Lengyelország

London: Anglia-Albánia

Budapest: Magyarország-San Marino

 

A csoport állása: 1. Anglia 20 pont, 2. Lengyelország 17, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 11, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink