Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rékassy: A rendezvények miatt szabadult el a járvány

Létrehozva:

2020. január 8. Budapest. Dr. Rékassy Balázzsal beszélgettünk a magyar egészségüg helyzetéről. | Fotó: Pesti Hírlap archív

Újra hatalmas gondokkal néz szembe az egészségügy: a betegek egyre nagyobb számban érkeznek a kórházakba, az ellátására szolgáló kapacitás pedig folyamatosan csökken.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint az ellátórendszer nem fogja bírni a terhelést.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász az Infostartnak szerdán elmondta: szerinte a betegek egyre növekvő számának oka a tömegrendezvények, ugyanis az elmúlt négy hétben a betegek egyre nagyobb számban érkeznek a kórházakba.

„Ennek az a következménye, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem bírja, nem fogja bírni ezt a terhelést” – tette hozzá Rékassy.

Ennek első olyan következménye, ami már az átlag, egészségügyi szektorokon kívül dolgozó embereket is érinti, a műtétek elhalasztása. Sorra mondják le a műtéteket: aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját.

Rékassy elmondta milyen műtétek elhalasztásáról lehet szó. „A tervezhető műtéteknél várólista van, legyen az egy szemészeti, urológiai vagy ortopédiai műtét. Ráadásul a korábbi, harmadik hullám miatt már felgyülemlett egy beteganyag, náluk vannak a tervezhető műtétek általában előkészítve” – mondta a szakember.

A közgazdász arra is rámutatott, hogy az intenzív osztályokon egyre aggasztóbb a helyzet.

„Az intenzív osztályos kapacitás ágyai, lélegeztetőgépei, szakemberei fogynak; egy intenzíves szakápoló optimálisan egy-két beteggel tud csak foglalkozni, Magyarországon 1000-1200 az az intenzíves beteg, akivel foglalkozni lehet. Most már 400 fölött van, 500-hoz közelít az ilyen ellátásra szoruló covidosok száma. Közben a balesetesek, akut műtétek, a kardiovaszkuláris beavatkozások mind-mind további kapacitásokat köthetnek le, így most tarthatunk ott, hogy lassan minden intenzív ágy foglalt. További, nem intenzíves ágyakat kell átalakítani lélegeztetésre és intenzív ellátásra alkalmas ágyakká. Ennek szakmai kapacitása véges”

– mondta Rékassy Balázs, aki szerint muszáj lesz bizonyos korlátozásokat minél hamarabb bevezetni, ezen múlik ugyanis, hogy mikor sikerül megfékezni a koronavírus negyedik hullámát.

Legnépszerűbb cikkeink