Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Bolond dolgok történnek Európában

Létrehozva:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. | Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A miniszterelnök szerint azért bízták a munkáltatókra a kötelező oltás kérdését, mert a vírus nem egyformán terjed az ország különböző pontjain.

„Nem egyformán terjed a vírus az ország különböző pontjain, ezért kellett a munkaadókat bevonni a védekezésbe” – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a munkaadóknak lehetőségük lett kötelezővé tenni az oltást a munkavállalóik számára. 

A miniszterelnök leszögezte, a delta variáns súlyos megbetegedést okoz, és a védelmi intézkedések csak lassítják a terjedést, de nem védik meg az oltatlanokat. A kormány ezért egyelőre nem vezet be további szigorításokat, ehelyett 15 millió beadásra alkalmas vakcinát készít elő. Úgy látja, a kormány nem a felelősséget hárította a munkaadók kezébe adott hatalommal, hanem az eddigi győzködés most már kevés, szükségessé vált a munkahelyi közösségek érvelése. Indoklásként bizonyos nem konkretizált méréseket említett, amelyekből véleménye szerint az látszik, hogy az emberek nagyobb része üdvözli ezt a döntést. Hangsúlyozta, hogy az oltatlanokat el lehet küldeni fizetés nélküli szabadságra, amíg fel nem veszik az oltást, ez pedig senkinek sem lenne kedvező. A miniszterelnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szakemberek szerint az oltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál viszont ennek kockázata tíz százalékkal magasabb. A kórházban ápolt oltottak és oltatlanok arányáról továbbra sem tett említést.

A minimálbér-emeléssel kapcsolatban Orbán kifejtette, hogy erről alapvetően a munkaadók és a szakszervezetek állapodnak meg, az állam csak segíti ennek létrejöttét. A cégek számára a kormány adókönnyítési rendszert dolgozott ki, így januártól bruttó kétszázezer forintra tud emelkedni a minimálbér és kétszázhatvanezer forintra a bérminimum.

„Bolond dolgok történnek Európában, rezsiválság van” – figyelmeztetett Orbán Viktor mindenkit arra, hogy Európában kétszeresére, háromszorosára emelkedett az áram és a gáz ára, ezért állítása szerint a kormány rögzítette az árakat a családok és a nyugdíjasok érdekében. Decemberben tartják egyébként az Európai Uniós miniszterelnöki csúcstalálkozót, amelyen a fő napirendi pont az autók és a lakások megadóztatása lesz. 

Felmerült még a határvédelem kérdése, amiről a miniszterelnök azt mondta, Brüsszelben harcol a kerítés költségeihez való hozzájárulásért. Az is kiderült, hogy a legfrissebb adatok szerint október végéig 92 ezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a magyar határon. Orbán arról is beszélt, hogy ha Brüsszel szerint a migráció jó dolog, a magyar kormány készen áll arra, hogy nyisson egy folyosót, amelyen keresztül a bevándorlók eljuthatnak Németországba, Ausztriába, Svédországba. Kiemelte: „Ez a csata itt van velünk, és még évekig itt marad, mert a járványok és a migráció korát éljük.”

Legnépszerűbb cikkeink