Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Húszezer szavazatszámlálót keresnek a civilek

Létrehozva:

Szavazatszámlálás urnabontás után a debreceni Fazekas Mihály gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A választások tisztasága szempontjából fontos, hogy lehetőleg minden induló párt delegáljon szavazatszámlálókat az ország minden körzetébe.

A Húszezren a tiszta választásért 2022-ben nevű (röviden 20k22) civil kezdeményezés azért jött létre, hogy ne fordulhasson elő az, ami 2018-ban, amikor sok szavazóbizottságban egyáltalán nem volt ellenzéki küldött.

A 2022-es országgyűlési választáson több mint tízezer szavazatszámláló bizottság működik majd (2018-ban 10 285 volt). A legutóbbi választáskor az ellenzéki pártoknak összesen 15 ezer delegáltjuk volt. De a jelöltállításnál nem volt valódi együttműködés, így rengeteg szavazókörben nem volt ellenzéki küldött.

A tavaly életre hívott, és a hat ellenzéki párt által is támogatott 20k22 célja, hogy a 2022-ben az ország összes szavazókörébe találjanak legalább két embert, akiket az ellenzéki összefogás delegálhat a szavazatszámláló bizottságba – írja a 24.hu.

„2018-ban minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt” – mondta a portálnak a 20k22 szóvivője, Ruskal-Klemm Csilla. A 2019-es európai parlamenti választások idején az 500 főnél kisebb lélekszámú települések szavazóköreinek háromnegyedében egyáltalán nem volt ellenzéki szavazatszámláló.

A 20k22 kezdeményezés ötlete 2020-ban vetődött fel, mostanra már több mint száz szakember dolgozik annak sikeréért – a Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA)  önkénteseiként –, az ellenzéki összefogás hat pártja megbízásából. A kezdeményezésben résztvevő, a 20k.hu oldalon regisztráló szavazatszámlálók az ellenzéki közös listát állító jelölőszervezet delegáltjai lesznek. A pártok támogatására azért van szükség, mert a szavazatszámláló bizottságokba csak az önkormányzatok képviselő-testületei által választott tagok és a jelölő szervezetek által delegált számlálóbiztosok kerülhetnek be.

Eddig majdnem tízezren regisztráltak szavazatszámlálónak.

Legnépszerűbb cikkeink