Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nem csak a Covid miatt jobb az oltottaknak

Létrehozva:

Egy new york-i munkást oltanak be Pfizerrel | Fotó: Mary Altaffer / POOL / AFP

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a Pfizer/Biontech és a Moderna koronavírus elleni védőoltását megkapók körében a más okból történő elhalálozás kockázata is jelentősen csökkent. 

Az amerikai járványügyi megelőzési központ (CDC) adatai szerint nem csak a koronavírus elleni hatékony védelem a pozitív velejárója a Pfizer/Biontech és a Moderna vakcinákkal történő oltásnak – írja a The Economist nyomán a napi.hu. A két vakcinával teljes körűen beoltottak körében háromszor alacsonyabb a bármilyen más okból történő elhalálozás valószínűsége is, mint az oltatlanoknál – írták.

A CDC a vizsgálatban több mint 11 millió amerikai adatait vizsgálta, és rögzítették a körükben bekövetkezett haláleseteket és azok okait is. A vizsgált népességből ez alatt az idő alatt összesen 6 millióan kaptak Covid-19 elleni védőoltást. A kutatók elkülönítették az oltottak körében előfordult haláleseteket az oltatlanokétól. Arra jutottak, hogy a koronavírushoz köthető elhalálozások figyelmen kívül hagyása mellett is (a nemre és a korra vonatkozó hatások figyelembe vétele mellett) az oltottaknak jóval kisebb volt az esélyük az elhalálozásra, mint az oltatlanoknak.

A Moderna vagy a Pfizer/Biontech vakcinával kétszer oltottaknál évesítve a 100 főre jutó halálesetek száma 0,35 fő volt, míg az oltatlanok körében 1,11 fő volt ugyanezen arány. a jelenség minden társadalmi csoport, rassz, etnikum és korosztály körében megfigyelhető volt.

Ennek egyik oka az lehet, hogy az oltást kérők általános egészségi állapota jobb azoknál, mint akik nem oltatják magukat. Általában a magukat beoltatókra jellemző, hogy több energiát és odafigyelést szentelnek saját egészségi állapotuknak és kevesebb káros szokásuk van. A tanulmány azonban ezt igyekezett kiszűrni és az oltatlan sokaságban olyanokat szerepeltettek, akik az elmúlt két évben influenza ellen beoltatták magukat.

Megfejtés egyelőre nincs. Lehet, hogy sok olyan embert tanácsoltak el az oltástól, akiknél valamilyen egészségügyi probléma miatt extra kockázatot jelenthetett volna a vakcina beadása. Így az oltatlanok között nagyobb eséllyel fordulhattak elő olyanok, akik komplexebb egészségügyi problémával küzdöttek, de az is lehet, hogy az oltatlanok a járvány alatt ritkábban kértek egészségügyi ellátást, mert féltek a megfertőződéstől.

Legnépszerűbb cikkeink