Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

A határidő már lejárt, vétó még nincs

Létrehozva:

Látványterv az atlétikai stadionról | Forrás: NAPUR Architect Kft.

Hogy (nem) lesz így atlétikai világbajnokság?!

A kerületeknek október 31-ig kellett volna megkapniuk a pénzt a kormánytól a budapesti szakrendelők felújítására. A főváros most leellenőrzi, megtörtént-e a folyósítás, és a válasz függvényében viszik tovább az ügyet.

Ezt válaszolta a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a Telex kérdésére, amely az volt: a határidő leteltével meghozzák-e a döntést az atlétikai vb vétójáról?

A vétó és a szakrendelők pénze úgy függ össze, hogy a fővárosi önkormányzat szeptemberi ülésén úgy döntött: megvétózzák az atlétikai vb-t, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt, vagy ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit. Az Egészséges Budapest Program keretében évi 10 milliárd forintnak kellene érkeznie a fővárosi kerületekhez a lepukkant szakrendelők felújítására, cserébe Budapest nem tesz keresztbe a ferencvárosi atlétikai stadion már elkezdett megépítésének – erről viszont még a ciklus elején állapodott meg a kormány és a főváros – emlékeztet a portál.

A megállapodás óta azonban a kormány meghozta a Fudan-törvényt, ami szabad utat enged a kínai Fudan Egyetemnek, hogy beköltözzön a Diákvárosnak kiszemelt területre a ferencvárosi Duna-parton. A Fudan-törvényre reagált Budapest szeptemberben a vétófenyegetéssel, merthogy szerintük ezzel a kormány felrúgta a megállapodást. A vétófenyegetésre a kormány úgy válaszolt, hogy egyelőre leállították a Fudan ügyeit, valamint kijelentették, hogy a főváros rúgta fel a megállapodást a fenyegetéssel.

Időközben a Magyar Atlétikai Szövetség is megnyilatkozott, miszerint a fővárosnak nincs köze az atlétikai vb megrendezéséhez, így vétót sem emelhet. Erre Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a fővárosnak valószínűleg nincs tényleges vétójoga a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése kapcsán, de politikai mozgásterük van. Érvelése szerint ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábban többször is kifejezte, nem akarnak olyan városokban versenyeket rendezni, ahol a városvezetők nem állnak ki teljes mellszélességgel az esemény mellett.

Legnépszerűbb cikkeink