Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar kém a Pegasus-listán

Létrehozva:

A Pegasus-botrány miatt tiltakozók július 26-án a Fidesz székháza előtt | Fotó: Dimény András

A titkos megfigyeléseket, lehallgatásokat intéző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik tisztjének telefonszáma is felbukkan a Pegasus kémszoftver célpontjainak listáján.

A telefonszámot egy olyan személy használja, aki a szolgálat technikai területén dolgozott, és a jelek szerint dolgozik ma is.

Ez a részleg kezeli többek között a kémszoftvereket is. Nem világos ugyanakkor, hogyan szerepel az Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz (NBSZ) tartozó telefonszám a célpontok között. Két kézenfekvő magyarázat van. Az egyik, hogy a szakszolgálati tiszt maga is célponttá vált valamilyen oknál fogva. A másik pedig az, hogy a szakszolgálat működteti a Pegasust, és csak tesztelési célból próbálták ki a munkatársuk telefonján. 

Mindkét magyarázat tovább erősíti azokat a korábbi információkat, amelyek szerint a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak – írja a Direkt36 a Telexen. 

A Direkt36 a Pegasus Project nevű nemzetközi újságírói csapat magyar partnereként még júliusban írta meg, hogy az izraeli kémszoftverrel magyar újságírókat, médiatulajdonosokat, ügyvédeket, ellenzéki politikusokat és kormánytisztviselőket figyeltek, illetve figyelhettek meg. A tényfeltáró újságírói projekt alapját egy világszinten 50 ezer, Magyarországról pedig több mint 300 olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet a Pegasust gyártó NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre.

A Direkt36 több korábbi titkosszolgálati forrás segítségével meggyőződött arról, hogy a hivatkozott telefonszám valóban az NBSZ adott munkatárshoz tartozik. Ez a tiszt – akinek nevét nem írhatták le, mivel nem közszereplő – tényleg az NBSZ-nél dolgozik technikai területen, azt ugyanakkor nem tudni, hogy a célpontként való kiválasztása idején éppen milyen beosztásban volt.

A telefonszámot végül fel is hívták.Miután a hívott fél a portál által ismert néven mutatkozott be, elmondták neki, hogy miért keresik, illetve, hogy tudomásuk szerint ő a szakszolgálat munkatársa. Erre úgy reagált, hogy ha mindez valóban így van, akkor megérthetik, hogy a kérdéseikre miért nem válaszolhat. 

A Direkt36 az üggyel kapcsolatban megkereste a kormányt és az NBSZ-t is, de egyik sem reagált.

Legnépszerűbb cikkeink