Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor nem nevez ki szocialistákat

Létrehozva:

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 25-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Polt Péter, az onkológiai ellátás, a bélyegmúzeum, és a kétharmad abszurditása is szóba került a Parlamentben hétfőn.

A hétfői azonnali kérdések és válaszok órájában a Parlamentben Jakab Péter kérdezte először a miniszterelnököt, méghozzá arról, mi lett volna, ha a Magyar Posta bélyegmúzeumának megvásárlására költött 42 milliárd forintot állami bérlakásépítésre, az egészségügy megreformálására vagy a benzinárak csökkentésére költötte volna a kormány.

„Ön szerint meg lehet élni havi 133 ezer forintból?” – kérdezte a Jobbik elnöke. Orbán Viktor válaszában közölte, hogy a bélyegmúzeumot azért vásárolták meg 42 milliárd forintért, mert az unió nem engedi, hogy a kormány közvetlenül emelje a posta dolgozóinak bérét, és csak így tudta az állam forráshoz juttatni a postát a fizetésemeléshez. 

Orbán a felszólalásában gratulált a Jobbiknak 18. születésnapja alkalmából, majd hozzátette: bár a párt az alapító nyilatkozata szerint a posztkommunisták ellen jött létre, most mégis összeálltak velük. A miniszterelnök szerint Jakab Péter is felvette a CSOK-ot, és ezzel kapcsolatban megjegyezte: „ezek szerint valami jót mégis tett a kormány”.

A szocialista Harangozó Tamás elmondta, úgy látja, a tavaszi választásokon megszűnik a Fidesz kétharmada, ami miatt a NER-elit tagjai külföldre mentik ki a vagyonukat, és azt szeretnék, hogy Polt Pétert csak kétharmados többséggel lehessen leváltani. A politikus azt kérdezte a miniszterelnöktől, milyen ehhez hasonló tervei vannak a márciusi választásokig. Továbbá abszurdnak nevezte, hogy a kormány 49 százalékos választási győzelemmel is tud kétharmados többséggel kormányozni.

Orbán Viktor azt válaszolta Harangozónak, hogy azt mégsem várhatják tőle, hogy szocialistákat nevezzen ki pozíciókba. A 49 százalékra kapott kétharmaddal kapcsolatban pedig azt kérdezte, hogy az MSZP-s képviselőt nem zavarja-e, hogy Horn Gyula 32 százalékkal szerzett abszolút többséget.

Az MSZP-és Bangóné Borbély Ildikó a daganatosok betegségek szűrésére várakozók ellátásáról kérdezte a kormányt. Múlt héten jelent meg egy tanulmány, amely szerint a járvány kitörése óta a rákos betegek 15-20 százalékát nem diagnosztizálták időben Magyarországon. A képviselő megkérdezte, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy felgyorsuljanak a szűrővizsgálatok.

Bangóné kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Mint mondta, szerinte a tanulmány számai légből kapottak. Emellett elismerte, hogy a tavalyi év nehéz volt az egészségügy számára, de úgy látja, így is 3,1 százalékkal több klinikai onkológiai ellátást szolgáltattak 2020-ban, mint 2019-ben. Hozzátette: így nem igaz az állítás, hogy ellátás nélkül maradtak a rákos betegek.

Legnépszerűbb cikkeink