Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nenoácik balhéztak a német határon

Létrehozva:

A Harmadik Út támogatói egy 2019. május 1-i demonstráción | Fotó: Robert Michael / dpa / AFP / Germany OUT

Egy ötvenfős, bozótvágó késekkel, bajonettel, gumibottal és paprikasprével felszerelkezett neonáci csoportot állított meg a német rendőrség a lengyel határ közelében fekvő Guben városánál vasárnap.

A németek 800 rendőrt küldenek a schengeni zöldhatárra a keleti menekülthullám miatt.

Az önjelölt járőrök a migráció feltartóztatására hivatkozva vonultak a keleti határhoz a Der Dritte Weg (Harmadik Út) szélsőjobboldali párt felhívására. Gubenben több tucat ember virrasztott az utcán, tiltakozva a neonáci csoportok megjelenése ellen  – írta a Reuters nyomán a Telex.

Az MTI ugyancsak vasárnapi beszámolója szerint az illegális migráció miatt megerősítik a német-lengyel határ ellenőrzését, a német-osztrák határon pedig ismét meghosszabbítják az átkelők ideiglenesen visszaállított állandó ellenőrzését – közölte a német belügyminiszter.

Horst Seehofer a Bild am Sonntagnak elmondta: a szövetségi rendőrség nyolc századát vezényelték a Lengyelországgal közös határszakaszra a helyi egységek munkájának támogatására.

Azzal kapcsolatban, hogy a német-lengyel és a német-osztrák határszakasz is schengeni belső határ, ahol alapesetben nincs folyamatos ellenőrzés, kiemelte, hogy meg kell őrizni a belső határok szabad átjárhatóságát, de ez csak akkor lehetséges, ha jól működik a külső határ védelme.

Ez a feltétel viszont egyelőre nem teljesül. A kormány ezért  értesítette az Európai Bizottságot, hogy további hat hónappal meghosszabbítják a 2015-ben visszaállított állandó ellenőrzést Bajorország  és Ausztria határán, ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonalon és az Olaszország felől érkező menedékkérők többsége.

Ha a német-lengyel határon nem javul a helyzet, akkor azt is meg kell fontolni, hogy Lengyelországgal és a határvidéken fekvő Brandenburg tartománnyal egyeztetve ezen a határszakaszon is visszaállítsák-e az állandó ellenőrzést. A fehérorosznak és keletinek is nevezett migrációs útvonalon az év eleje óta 6162 ember lépett be engedély nélkül Németországba.

Legnépszerűbb cikkeink