Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Meghalt Venczel Vera

Létrehozva:

Venczel Vera szerepel Molnár Ferenc: Monokli című színművének próbáján. | Fotó: MTI / Kollányi Péter

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő 76 éves volt.

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt. Az általa megformált karakterekből áradt a jóság és a tisztaság, játékából sugárzott a finom, törékeny nőiesség és a színészet iránti szenvedély. Kiemelkedő színészi adottságai, munka iránti elkötelezettsége és teherbírása kedvességgel és szerénységgel párosult. Kollégáinak, barátainak és családtagjainak mindig nagy figyelmet szentelt, érdeklődve, szeretetteljesen fordult a körülötte lévő emberekhez – olvasható a színház méltatásában.

Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, osztályfőnöke Pártos Géza szerette volna, ha növendéke a Madách Színházhoz szerződik, de másodév végén szerepet ajánlottak neki a Vígszínházban, és többé már nem is hagyta el a színházat. 

Vendégművészként azonban gyakran játszott más színházakban is, és számos tévéjátékban, filmben szerepelt. Kivételes érzékenységgel és átéléssel megszülető alakításait (Pillangó, A fekete város) több tévés fesztiválon díjazták. A Pillangó című Móricz tévéadaptáció női főszerepének megformálásáért Monte Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat. Többször megkapta a Magyar Rádió nívódíját.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagját a Vígszínház saját halottjának tekinti.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink