Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vasárnapig tart a Liszt Ünnep

Létrehozva:

A debreceni Kodály Kórus Kocsis-Holper Zoltán vezényletével az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitókoncertjén a Mátyás-templomban 2021. október 8-án. | Fotó: MTI / Illyés Tibor

Több izgalmas program is várja az érdeklődőket.

Budapestre érkezik a világhírű New York-i előadó-dalszerző, Cory Henry; különleges dupla bemutatóra készül Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat; hazánkba látogat Gilberto Gil, indul a Budapest Showcase Hub és az esztergomi bazilikában is tartanak egy koncertet.

Szerdán a Magyar Jazz 2020 című koncerten a Müpa Zeneműpályázatán diadalmaskodó művek, egészen pontosan a kis dzsesszformációra írt alkotások közül is a legjobbak, Jónás Rezső, Kaltenecker Zsolt, Oláh Dezső, Oláh Krisztián, Szabó Dániel Ferenc és Tzumo Árpád kompozíciói mutatkoznak be a BMC színpadán – írja az MTI.

Vajda Gergely zeneszerzőnek és Horváth Csaba rendező-koreográfusnak köszönhetően az Esterházy Péter Fuharosok című művéből készült monokoncert-opera bemutatójában Joseph Haydn-, Kurtág György-, Ligeti György-, Charlie Parker-, Arnold Schönberg- és Richard Wagner-idézetek is felbukkannak. A mű George Benjamin Into the Little Hill című alkotásával egy estén mutatkozik be csütörtökön a Müpa Fesztivál Színházában.

A Liszt Ünnep egyik leginkább várt eseménye Cory Henry New York-i multiinstrumentalista előadó, dalszerző, producer csütörtöki lemezbemutató koncertje lesz. A Liszthez hasonlóan csodagyerekből lett kivételes művészt lehetetlen beskatulyázni egyetlen zenei stílusba vagy műfaji kategóriába. Többek közt olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Yolanda Adams gospelénekesnő, P. Diddy, az Imagine Dragons, Bruce Springsteen, Lenny Kravitz vagy a Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar, melynek tagja is volt. Budapestre szeptemberben megjelent legfrissebb, Best of Me című lemezével érkezik.

Pénteken Liszt egyik legkiemelkedőbb műve, az Esztergomi mise az esztergomi bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában, Farkas Róbert vezényletével és olyan kiváló szólistákkal, mint Pasztircsák Polina, Láng Dorottya, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor.

Szombaton Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt remekműve, a Les Préludes mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatója hangzik el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az esten a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli.

Az érdeklődők ingyenes online közvetítéseken követhetik a Liszt-ünnep rendezvényeit a Liszt Ünnep csatornáin. A vasárnap záruló első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

Legnépszerűbb cikkeink