Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Harmincezer euró koronavírus elleni csodamedálra

Létrehozva:

Ettől a medáltól várták a csodát | Forrás: www.pureo2.eu

Egy romániai önkormányzat rengeteg pénzt fizetett ki egy interneten talált koreai csodamedálra, amely a gyártó szerint 30-40 napig távol tartja a koronavírust.

A talizmánt – a rajta szereplő szöveggel ellentétben – természetesen egyetlen szakmai szervezet sem hagyta jóvá.

A Voluntari nevű település polgármestere, Florentin Pandele rábólintott arra a kezdeményezésre, hogy két, a polgármesteri hivatal égisze alatt működő vállalat 30 ezer euró értékben vásároljon olyan nyakba akasztható medálszerű valamiket, melyek állítólag megvédik az embert a koronavírustól – írja a kolozsvári Főtér.

A koreai gyártó legalábbis így reklámozza a Pure O2 Pack-Solid nevű fantasztikus terméket, amely a leírás szerint akár 30-40 napig is távol tartja a vírust attól, aki magára akasztja ezt. Nem olyan nagyon távol, 1,3 méterre, de az már szuperbiztonságos. És ez még korántsem minden: az ékszer mindeközben állítólag fertőtleníti is a tulajdonos maszkját.

A gyártó persze azt is ráírta a csomagolásra, hogy a terméket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is engedélyezte, ami persze nem igaz, egyetlen szakhatóság sem hagyna jóvá egy ilyen nyilvánvaló átverést..

Florentin Pandele polgármestert és kollégáit ez viszont nem zavarta és a helyi közszállítási vállalat nevében beszereztek 930 „csodamedált”, de a hulladékgazdálkodással megbízott vállalat is vásárolt 60 darabot belőle – írták. 

Pedig, ha valahol, akkor Romániában tényleg nagyon súlyos a jáványhelyzet. A 19,5 milliós országban naponta átlagosan 15 ezer ember fertőződik meg koronavírussal és átlagosan háromszázan halnak meg a kór következtében.  A hétfői már a 11. egymást követő nap volt, amikor megdőlt a kórházban és az intenzív terápián ápolt Covid-betegek rekordja. A romániai kórházakban jelenleg 19 745 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 1764-et intenzív terápiás osztályon.

Legnépszerűbb cikkeink