Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Egy erős őszi hullámot is kezelni tud az ország

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A miniszterelnök szerint a harmadik adag oltás „felér egy életbiztosítással”.

„Az oltatlanoknak nem az egy évvel ezelőtti veszélyből kell kiindulniuk, hiszen a delta variáns súlyos megbetegedést okoz, és meg fogja őket találni” – jelentette ki Orbán Viktor péntek reggel az állami rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy mindenkinél legyen maszk, de hozzátette: „Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd minket, mert nem így van. Az egyetlen megoldás az oltás.”

Orbán szerint a harmadik adag oltás „felér egy életbiztosítással”. Leszögezte, van elegendő vakcina, kórházi ágy, lélegeztetőgép, ápoló és orvos. A miniszterelnök szerint egy erős őszi hullámot is kezelni tudnak az ország leállítása nélkül.

A kormányfő a magyar oltóanyaggyárral kapcsolatos tervekről is beszélt. Fontosnak tartja, hogy mire a gyár elkészül, addigra a teljes kapacitást nemzetközi megrendelésekkel is lefedje. 

A miniszterelnök szerint Nyugat-Európában kevés gyerek születik, és a nyugatiak feladták a reményt, hogy maguktól úrrá tudnak lenni a demográfiai válságon, a „hiányzókat” migránsokkal pótolnák – a magyar fiatalok ezzel szemben még akarnak gyermeket, ezért Magyarországnak nem lesz szüksége bevándorlókra. Közép-Európában már szervezik az ellenállást, amelyben az országok azon tanakodnak, a kötelező kvóták helyett milyen megoldást lehetne találni a migrációra. „Virágcsokrokkal, plüssmacikkal, fogadóbizottságokkal nem lehet megvédeni a határt” – jegyezte meg Orbán.

A miniszterelnök ezután felidézte a 2010 utáni rezsiharcot. Utalt rá, hogy Bécsben most a duplája, Berlinben háromszorosa a gáz és az áram ára a budapestinek – bár arról nem beszélt, hogy a helyi bérekhez mérten ez mit jelent. Felszólította a baloldalt, hogy ne követeljék a piaci ár bevezetését, ugyanis ha ez megtörténne, akkor egy magyar családnak évente 300-400 ezer forinttal többet kellene fizetnie az energiáért. A klímavédelemről szólva közölte: a harcot vinni kell tovább, de ezt a nagy nemzetközi klímaromboló cégekkel kell megfizettetni, nem a lakossággal.

Legnépszerűbb cikkeink