Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már 270 iskolában bukkant fel a vírus

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

Folyamatosan emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát,  jellemzően egy-egy osztályt érinti tanügyi intézkedés. Pár hete ez a szám még egy százalék körül volt. 

Ebben a tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolára kellett volna ilyen intézkedést elrendelni – közölte a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) humántárca a Népszava kérdésére. Bár a lap pontos számokat nem kapott, azt írja: ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 feladatellátási hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 270 körüli azoknak az iskolai helyszíneknek a száma, ahol koronavírusos megbetegedéseket igazoltak. 

A pedagógus érdekvédelmi szervezetek szerint ugyanakkor a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs. Az idei tanévtől kötelező központi járványügyi szabályok sincsenek, mint például a maszkviselés vagy a testhőmérséklet mérés. Az Eduline oktatási szakportál viszont nemrég arról írt, több iskolában már a tanteremben is maszkot viselnek a diákok.

A kormányzat egy szabályon azonban szigorított: az iskoláknak tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy bárki, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rá. Ez viszont már nincs így, az Emmi legalábbis azt közölte a Népszavával, hogy az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíz napos karantén. Ez az igazoltan fertőzött pedagógusokra és a diákokra is igaz – még akkor is, ha az illető be van oltva.

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően nincsenek tömeges megbetegedések, az oktatás főszabály szerint jelenléti oktatásban működik, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. A 12 év feletti diákok több mint fele már védett a vírussal szemben, és arányuk folyamatosan nő – írta az Emmi.

Legnépszerűbb cikkeink