Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Átadták a Világ Igaza kitüntetést

Létrehozva:

Átadták a Világ Igaza kitüntetést. A Holokauszt túlélői ezzel a díjjal jutalmazzák a második világháború során zsidó életeket mentő hősöket. Pintér Sándor, Magyar belügyminiszter. 2021. október 14. | Fotó: Merész Márton

A Holokauszt túlélői ezzel a díjjal jutalmazzák a második világháború során zsidó életeket mentő hősöket.

A Belügyminisztériumban megrendezett csütörtöki megemlékezésen Pintér Sándor belügyminiszter és Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam nagykövete adta át az elismerést. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament 1953-as törvénye alapján díjazza a Világ Igaza kitüntetéssel a vészkorszak idején hősiesen viselkedő személyeket.

Az izraeli nagykövet beszédében elmondta, hasonlóan az előző évi megemlékezésekhez, egyszerre érez bánatot és elégedettséget. Bánatot a zsidók megmagyarázhatatlan tömeges meggyilkolása miatt, de elégedettséget a Világ Igazainak bátorsága és hősiessége okán. A politikus a néhai Elie Wiesel szavaival élve úgy fogalmazott: „Az áldozatoknak leginkább nem az elnyomó kegyetlensége fájt, hanem a szemlélő hallgatása”.

Az idei díjazott a néhai Nagy Sándor és felesége, Bergován Mária volt, akik nevében leszármazottjuk, Nagy Sándor vette át az elismerést. Az ünnepségen a kimenekítés részleteit is elmesélték. Eszerint Nagy Sándor nyugalmazott honvédelmi tisztként kötött barátságot a zsidó származású Jellinek Mihállyal, ezt követően 1944 nyarán a Jellinek családot csillagos házba vitték. A családfő ezután kereste fel barátját, aki megígérte, segíteni fog nekik. Nagy hozzájuttatta Jellineket a Honvédelmi Minisztérium átutazási okmányához, amellyel ezt követően Jellinek szabadon közlekedhetett, és megszöktette a családtagjait a csillagos házból – egyesével, hogy ne keltsenek feltűnést. A 11 fős család a Nagy család zuglói otthonába, ahol gondosan elrejtett menedékhelyet építették a padló alá. Több átkutatás során sem buktak le, és majd fél éven át tudták bújtatni barátaikat. A háború után a Nagy házaspárt kitették otthonukból a kommunisták, és a férfi szülőfalujában, Újfehértón éltek életük végéig. Az eseményen jelen voltak a Jellinek házaspár ükunokái, akik gyertyát gyújtottak a hősök emlékére.

Pintér Sándor belügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, a Világ Igaza kitüntetettjei magasra tették a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, ugyanis saját életüket kockáztatták mások biztonságáért a történelem valaha volt legembertelenebb korában. Hozzátette: a díjjal azt akarják üzenni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az magát és a világot menti meg.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink