Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Lego nem gyárt többé fiús vagy lányos játékokat

Létrehozva:

Fotó: Ekaterina Minaeva / Shutterstock

Egy független kutatás kimutatta, a gyerekek énképére és jövőjére nézve káros és korlátozó a játékokat nemek szerint különválasztani.

A világ legnagyobb játékgyártója a kutatással a Geena Davis Intézetet bízta meg, amit az amerikai színésznő alapított 2004-ben, hogy a nők médiában való megjelenítését és a gendersztereotípiákat vizsgálják. Összesen hétezer, 6-14 év közötti kínai, cseh, lengyel, brit, amerikai, orosz és japán gyerektől és szüleiktől kérdezték meg, mit gondolnak a fiúsnak, illetve a lányosnak tartott játékokról. A fiúk 71 százaléka mondta, hogy fél a csúfolástól, a megszégyenítéstől, ha lányos játékkal játszik, míg a lányoknak csak 42 százaléka. Erre persze a szülők is ráerősítenek, ha aggódva figyelik, mikor gyermekük nem „a nemének megfelelő” játékkal foglalatoskodik.

A kutatás rámutatott, hogy míg a lányokat többnyire a szüleik is biztatják, hogy játsszanak fiús játékokkal, a fiúkat épp ellenkezőleg. Pedig a játékok minden gyereknek fontos készségeket tanítanak: ha a lányok nem játszanak Legóval vagy építőkockákkal, nem fejlődik a térérzékelésük, a logikájuk, a fiúk életéből pedig kimarad a gondoskodás elsajátítása, ha nem babázhatnak. A játékok nemek szerinti megkülönböztetése mentális problémákat is okozhat a gyerekeknél, akik úgy érzik, „rossz játékkal” játszanak, és korlátozza, hogy a fiatalok később milyen szakmákban tudják elképzelni magukat.

A dán Lego cég már dolgozik azon, hogy ne a nemük, hanem az érdeklődési körük alapján kínáljon játékokat a gyerekeknek. Leveszik a dobozaikról a „fiúknak” és a „lányoknak” feliratokat, és a webshopjukban is megszüntetik ezt a megkülönböztetést. Minden új készletüket fiúkkal és lányokkal is tesztelik, és a jövőben több női szerepmodellt és lányfigurát terveznek játékaikba – közölte szóvivőjük a BBC-vel. Korábban a Barbie babát gyártó Mattel is bejelentette, hogy mostantól genderinkluzív babákon dolgozik, a Hasbro pedig levette ikonikus játéka, Mr. Potatohead (Krumplifej uraság) neve elől a Mr. előtagot.

Legnépszerűbb cikkeink