Connect with us

Nagyvilág

Kényszermunkásokat dolgoztat egy amerikai cég

Létrehozva:

Tüntetés Washingtonban Kína ujrurokkal kisebbségekkel való bánásmódja miatt 2021. október 1-én | Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency / AFP

A Universal Electronics több száz, átnevelőtábort megjárt ujgur munkást szállítatott a dél-kínai Kuanghszi tartománybeli Csincsou városban lévő gyárába. Ezek a dolgozók minden bizonnyal kényszermunkások.

Az amerikai, távirányítókat gyártó cég a Sonynak, a Samsungnak, az LG-nek és a Microsoftnak is értékesíti termékeit. Most legalább 365 ujgur munkást rendelt be a gyár helyszínétől több ezer kilométerre fekvő, jelentős ujgur kisebbséggel bíró Hszincsiang tartományból – írja a Reuters nyomán az Index. A tartomány hatóságai bizonyos esetekben charter-járatokon szállították le a munkaerőt.

A hírügynökség megkérdezte az említett cégeket, hogy tudatában vannak-e annak, hogy feltételezhetően kényszermunkával készült termékeket vásárolnak a Universal Electronicstól. A Sony és az LG nem reagált, a Microsoft és a Samsung pedig azt állította, hogy nem tolerálják a kényszermunkát. Előbbi hozzátette, hogy 2016 óta nem áll üzleti kapcsolatban az amerikai vállalattal. 

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a nyugat-kínai területen akár 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Tavaly júliusban emiatt 190 jogvédő szervezet bűnrészességgel vádolta meg a világ számos vezető divatcégét, amiért a kényszermunkáról szóló jelentések ellenére változatlanul együttműködnek hszincsiangi beszállítókkal. Kína a világ legnagyobb gyapottermelője, Hszincsiang pedig az ország teljes gyapottermelésének több mint 80 százalékát adja. A New York Times amerikai lap emellett júliusban arról számolt be, hogy a területen arcmaszkokat és más védőfelszereléseket is gyártanak külföldi piacokra.

Legnépszerűbb cikkeink