Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay javára

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A főpolgármester a budapesti Kossuth téren megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette döntését.

„Némi mérlegés után jószívvel jelentem be, hogy a miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem” – fogalmazott Karácsony Gergely, és arra kérte az eddig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban támogassák Márki-Zay Pétert. „Arra a belátásra jutottam, nagyjából tegnap este 11 óra táján, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad.” Mint mondta, hazánk olyan állapotban, hogy fontos áldozatokat hozni. Magyarországnak olyan államférfiakra és –nőkre van szüksége, akik képesek túlnőni a kisstílű hatalomtechnikai vitákon. Márki-Zay Péter ezután elmondta, hogy tisztelete jeléül belép a Karácsony 99 Mozgalmába, hiszen a főpolgármester ma bebizonyította, hogy számára a haza érdeke mindennél fontosabb.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze.

Márki-Zay Péter sokáig hangoztatta, hogy ha hárman jutnának az előválasztás második fordulójába, akkor az utolsó pillanatban visszalépne Karácsony javára. Még néhány nappal ezelőtt, vasárnap délután is arról beszélt, hogy bár magát tartja a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnökjelöltnek, igazi államférfiúi felelőssége az, hogy az utolsó pillanatban félreálljon, ha ezt Karácsony Gergely nem teszi meg. A főpolgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy csak akkor fog visszalépni, ha elüti egy villamos.

Az azóta eltelt időben napról napra, néha óráról órára változott a helyzet. Márki-Zay a korábbi kijelentésének ellentmondva végül néhány felmérésre hivatkozva úgy döntött, mégsem lép vissza, mert arra jutott, hogy szerinte Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé. Tegnap, azaz csütörtök este már arról pletykáltak, hogy miután a korábban Karácsonnyal is tárgyaló Momentum bejelentette, hogy Márki-Zay Péter mögé állnak az előválasztás második fordulójában, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP által támogatott főpolgármester inkább visszalép, ami végül ma meg is történt.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon reagált arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester visszalépett az ellenzéki miniszerelnök-jelöltségtől. „Pech” – írta posztjában a miniszterelnök, amihez képet is mellékelt: Karácsony Gergely látható rajta Legyőzöm Orbánt! című kampányszlogenjével, nagy piros Elmarad-felirattal.

Legnépszerűbb cikkeink