Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Romániai betegeket hoznának hozzánk

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Costin Dinca / AFP

Meghaladta a háromszázat szerdán az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot.

A román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből pácienseket irányítsanak át magyarországi kórházakba.

Az MTI jelentése szerint a román stratégiai kommunikációs törzs szerdai számai szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát  még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani. Szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és a 38 ezret a halálos áldozatoké.

Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány, Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben.

A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta. 

Immár 14 569 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük már 1513-an vannak  intenzív terápián. A Covid-kórházak megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián.

Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe.

Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, az oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

Legnépszerűbb cikkeink