Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A szavazó végzi a méregtelenítést

Létrehozva:

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom eredményváró rendezvényén a miniszterelnök-jelölti előválasztás 1. fordulója után a fővárosi Szlovák sörözőben. Budapest, 2021. szeptember 29. | Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu

A 168 Óra Márki-Zay Péterrel interjúzott, amelyből most nálunk is elolvashat egy részletet.

Amikor legutóbb találkoztunk, nem tartottam valószínűnek, hogy négy hónap múlva egy versenyben lévő miniszterelnök-jelölttel, a második forduló kulcsszereplőjével készíthetek interjút. Mi történt? Hogy sikerült a támogató tábort hetek alatt fölépíteni?

Szerepet játszott ebben a sajtó, a közösségi és az elektronikus média. És nyilván kiderült az is, hogy az emberek egy része fogékony arra az üzenetre, amit képviselek: egy új politikai kultúrára van szükség.

A pártok kezdetben nem vették önt komolyan. A polgármesteri föllépése körüli időkben még titkos jobbikosnak nézték. Aki ismeretlen a pesti belvilágban, a politikában csak mellékszereplő lehet?

A budapesti eredmények mégis azt mutatják, hogy komoly támogatottságom van a fővárosban is. A jobbikosság vádja kezdetben azért került szóba, mert egy ellenzéki jobboldali-konzervatív, keresztény, nagycsaládos apáról eleve ezt feltételezik. A vallásosság is előcsalt bizonyos ellenszenveket. Voltam én már ultrakatolikus tálib is.

Ma már nem nézik titkos jobbikosnak?

Maga a Jobbik tartott legkevésbé annak, amikor Jakab Péter is ellenem kampányolt. Ezek a hangok elcsitultak, ahogy mindenki megnyugodott. Tudják, hogy szekuláris keresztény vagyok, nem szeretném sem az államra, sem a társadalomra ráerőltetni a nézeteimet. Ami a „jobbikosság” alapja lehetett, az az volt, hogy legelső polgármesteri kampányom idején a Jobbik segített. A Jobbik és kisebb mértékben a helyi MSZP. Ahogy később én is mindegyik ellenzéki párttal együttműködve segítettem az ő kampányaikat. Azóta a jobbikos gyanú lekopott.

Lement az első forduló. Veszélyek mindig vannak. Az tűnhet el, ami a kampány hozadéka volt: hogy lehet viszonylag fegyelmezetten, sértegetések és megbélyegzés nélkül vitatkozni.

Én másképp látom. Akadtak jó konfliktusok. Néhány vitatott jelölt, aki mögé magam sem álltam volna be szívesen, simán kiesett. A szavazó végezte el a méregtelenítést.

Néhány hete ön nyilatkozta, mennyire retteg attól, hogy Dobrev lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Félreértés ne essék, nem Dobrev Klára személyisége riasztó. A politikai háttér, amelyből ő kinőtt, a családja és férje miatt, valamint a százmilliárdos kampány miatt, amit a Fidesz Gyurcsány lejáratására költött. Dobrev Klára jelöltsége az ellenzék jelentős részének sem elfogadható. A Fidesz számára – közhely, de sajnos tényleg így van – ő valóban lottó ötös lenne. Orbán erőfeszítés és akadály nélkül húzná be az újabb kétharmadot.

Úgy fest, mint egy abszurd komédia. Gyurcsány ellen addig megy a kampány („jön, jön Gyurcsány”), míg önbeteljesítő jóslatként valóban megérkezik.

A Fidesz sokat tesz azért, hogy Gyurcsányt újra felemelje. Nem szeretném meglátni, hogy a trükk működik. Egy ponton sokan el fogják hinni, hogy Gyurcsány Orbán „félelmes ellenfele”. Ez vicc. Túl félelmetes nem lehet, ha tudjuk, 2005-ben Polt Pétert maga Gyurcsány mentette meg.

Ez csak egy előválasztás volt. Olyan, mint amikor magunkkal, ellenfél nélkül focizunk. Csakhogy az ellenfél is készül. Van esélyük a várható választási pénzesővel szemben?

Nem bízhatunk másban, mint az előválasztási folyamat pozitív hatásában. Frissebb, romlatlan arcok kerültek képbe. Ezt nem lehet lebecsülni. Nincs osztogatni való pénzünk, totális médiahátszelünk. De van hatszázharmincezer, aláírását vállaló, bátor emberünk. Megtisztelő, hogy időt, figyelmet fordítottak ránk. A többit majd meglátjuk.

 

Buják Attila / 168

Legnépszerűbb cikkeink