Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

„A Momentum vért akart”

Létrehozva:

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. | Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Gurmai Zita a 168 Keljfeljancsi című reggeli műsorának volt vendége kedden.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában alulmaradt MSZP-s képviselőjelölt kitartott amellett, hogy Tóth Csaba ellen lejárató kampány zajlott.

Gurmai Zita, az MSZP országos alelnöke Komárom 1-es választókerületében indult pártja, illetve a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és az Új Kezdet nevű párt támogatásával. Gurmai végül 2152 szavazattal alulmaradt a DK-s Konczer Erikkel szemben, aki a Liberálisok és a Jobbik támogatásával 4299 szavazatot söpört be. Fiala János kérdésére, hogy miként élte meg a vereséget, Gurmai arról beszélt, eleve azért indult Komáromban, mert az eredeti szocialista jelölt visszalépett az indulástól. Mint mondta, a politikában vannak örömök és szomorúbb pillanatok is – munkatársaival néhány perc alatt megbeszélte a helyzetet, „ejtett néhány könnycseppet”, de szerinte fontosabb most a kormányváltás, arra fog koncentrálni a továbbiakban. Annak ellenére, hogy az előválasztáson nem sikerült győznie, Gurmai Zita tehát továbbra is kampányol, Fiala meg is jegyezte, hogy nem úgy néz ki, mint aki kikapott, hanem éppen ellenkezőleg. A stúdióban is lelkesen állt ki Karácsony Gergely mellett, szerinte ő az egyetlen, aki meg tudja valósítani az MSZP elképzeléseit.

Szóba került az is, hogy a Demokratikus Koalíció kiválásakor Gurmai miért maradt az MSZP tagja, amire a politikus azt felelte, hogy Gyurcsány Ferenc mindent megkapott a közösségtől, azután becsapta a pártot, amely nem tudta elfogadni ezt a vállalatvezetői stílust, ami a DK működésében látható – ezzel szemben, mint mondta, az MSZP egy demokratikus párt. 

Fiala számon kérte Gurmain, hogy miért nem tett semmit Szakács László kizárása ellen. A politikus erre azt mondta, Szakács kiváló kvalitású politikus. Fiala szerint az MSZP mintha nem bánta volna, hogy Tóth Csabát támadják és plakátjait besározzák, Gurmai ugyanakkor ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a Tóth elleni kampány lejáratás volt, mert a Momentum „vért akart látni Zuglóban”, de az ártatlanság vélelme Tóth Csabát is megilleti.

Legnépszerűbb cikkeink