Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Árulkodó ősi jég

Létrehozva:

Minden eddiginél régebbi jégminta fúrását kezdik meg a Déli-sarkvidéken – jelentették be ausztrál kutatók kedden.

Az egymillió éves jégminta projekt (Million Year Ice Core Project) hat kutatója decemberben kezdi a munkát, melynek célja, hogy az ősi jégben megőrzött gázok és vegyi anyagok elemzésével pontosabb képet nyerjenek a hajdani éghajlati változásokról – közölte az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division, AAD).

„Olyan kaland lesz ez, amely a legendás felfedezések képeit idézi meg” – mondta Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter a News Corp Australia hírportálnak.

Az első hat kutatót az Antarktiszi-fennsík Little Dome C nevű területére repítik, az AAD Casey kutatóállomásától több mint ezer kilométerre. Egy hónapot töltenek ott a próbafúrásokkal.

Ha sikerrel járnak, a projekt fő szakasza 2022-2023-ban indul 16 kutatóval, akik kilencméteres, speciális jégfúróval dolgoznak négy-öt szezonon át, hogy a felszín alatt akár 2800 méterre rejtőző jégből mintát vegyenek.

„A klímatudomány egyik nagy kihívása, hogy a jelenleg kiemelt legrégebbi, 800 ezer éves jégmintánál régebbit tudunk kifúrni. Ez azért izgalmas és fontos, mert 800 ezer évvel ezelőtt a klíma jelentősen eltért az addigitól, jégkorszakok jöttek-mentek, kevesebb volt a jég a Földön. Egyelőre nem értjük, miért, de feltételezzük, hogy a szén-dioxid komoly szerepet játszott” – mondta Joel Pedro, a projekt vezető kutatója.

Minden egyes fúrási szezon nagyjából nyolc nyári héten át tart, az induláshoz hat jégtraktorra és 29 szánra lesz szükség, hogy a lakókonténereket, az élelmet és a fúróberendezést a Casey bázisról Little Dome C-re szállítsák.

mti/ph

(Kiemelt kép: TONY FLEMING – AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION)

Legnépszerűbb cikkeink