Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Csökkent a várható élettartam

Létrehozva:

A koronavírus-járvány következtében számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amilyet a második világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában – állapították meg az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői.

Egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány – írják a kutatók az International Journal of Epidemiology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. A férfiaknál általában nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél. A várható élettartam az a kor, melyet egy újszülött feltehetően megérhet, ha a halálozási számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan születése pillanatában.

A tudósok 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. Ezek közül 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel. „Legutóbb a második világháború alatt figyelték meg a várható élettartam ilyen mértékű visszaesését egy éven belül több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban” – mondta José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője. Magyarországon az adatok szerint nők esetében 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam.

„A tény, hogy eredményeink ilyen nagy, a Covid-19-hez közvetlenül köthető hatást mutatnak, jól szemlélteti, milyen pusztítást végzett a betegség több országban” – mondta Ridhi Kashyap társszerző.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban élő férfiaknál csökkent tavaly a várható élettartam: 2019-hez képest 2,2 évvel. Amerikában a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeszökő. Ezzel szemben a legtöbb európai országban elsősorban a 60 év felettiek halálozási aránya növekedett. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél ez 8 országban volt megfigyelhető.

mti/ph

(Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink