Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kitört a pánik Nagy-Britanniában

Létrehozva:

Egyre nagyobb tömegek mennek vásárolni a boltokba, a benzinkutakra az Egyesült Királyságban. A kormányzat állítja: nincs válság, nem fognak elfogyni a termékek, de az emberekre ez kevés hatással van – írja Telex.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombat éjjel bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére. A kormánytisztviselők eközben arról próbálták győzködni az embereket, hogy van elég élelem és üzemanyag – a jelek szerint kevés sikerrel. Az emberek ugyanis már harmadik napja rohamozzák a boltokat és a benzinkutakat.

Híresztelések szerint benzinkutak felében elfogyott az üzemanyag. Ahol nem, ott pedig szintén fogyóban van. Az egyik helyen például szombaton 500 százalékos volt az üzemanyag iránti igény az előző szombati értékhez képest mérve.

Brian Madderson, az üzemanyagárusok szakszervezetének (PRA) elnöke azt mondta: a üzemanyagválságot az okozza, hogy nincs elég üzemanyag-szállításra alkalmas kamion, valamint vezető sincs hozzájuk. „Rengeteg üzemanyag van az országban, csak éppen nem ott, ahol a járművezetőknek szüksége lenne rá” – mondta utalva arra, hogy a depókban és finomítókban tényleg van üzemanyag, ahogy azt a kormány állítja, csak éppen nem jut el a benzinkutakra.

A pánikvásárlás az üzemanyag mellett az élelmiszeriparban is megmutatkozik. Már a karácsonyi pulykát is elkezdték beszerezni az emberek, az egyik farm szerint a tavalyi év azonos időszakához képest mérve 400 százalékos a kereslet.

Grant Shapps közlekedési miniszter azt állította vasárnap, hogy a kamionosok szakszervezete, a Road Haulage Association (RHA) gyártotta le a válságot azzal, hogy kiszivárogtatta a kormány egyik, a kamionsofőrök hiányáról szóló megbeszélésén elhangzottakat. Az RHA szerint ez nem igaz.

A becslések szerint 100 ezer kamionsofőr hiányzik az Egyesült Királyságban, elsősorban a brexit, valamint a járványügyi korlátozások hatása miatt.

telex/ph

(Kiemelt kép: Ray Tang – Anadolu Agency via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink