Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hibázik a kormány

Létrehozva:

Hibát követ el azzal az ország, hogy minden lapot az oltásra tesz fel, a hatékony védekezéshez intézkedések tárházát kellene bevezetni – hívta fel a figyelmet a Portfolióban Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Az egészségügy szakértő szerint vissza kellene állítani a védettségi igazolvány eredeti funkcióját, a tömegrendezvényeket sem kellene mentesíteni a járványügyi korlátozások alól, valamint a tömegközlekedés használatakor is indokolt lenne a maszk viselete és a távolságtartás. Mindennek, de főleg a korlátozások nélküli tömegrendezvényeknek az az üzenete, hogy nem veszik komolyan a koronavírust.

Nem tartja helyesnek, hogy azt sem, hogy a védettségi igazolványt az emberek pár nappal az oltást megkapják, hiszen az – a Janssen vakcina kivételével  – a védettség hamis illúzióját kelti.

A járványügyi korlátozások alól az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és az Eucharisztikus Kongresszus rendezvényei mentesültek, a szakértő szerint ezek már most láthatóan lecsapódtak a fertőzöttek számának emelkedésén. Kórházi ápolásra elsősorban az oltatlanok szorulnak. A kórházba kerülők tünetei között szerepel a tüdőgyulladás, a légszomj, a légzési nehézség.

Magyarországon a felnőtt lakosság körében 3 emberből 1 még mindig nincs beoltva. Az őszi felső légúti vírusok okozta megbetegedések ráadásul nagyon megnehezítik a koronavírus diagnosztizálását. Az orvosok körében felmerült, hogy a rendelőbe érkező, tipikus légúti tüneteket mutató betegeket külön kellene fogadni, és azonnal antigéntesztet kellene bevetni, tette hozzá Rékassy. Egy antigén teszt már csak 1000-2000 forint körül van, ráadásul 10 perc alatt van eredménye. Ezt tömegével kellene árulni, esetleg ingyen biztosítani a lakosság számára – hívta fel a figyelmet.

Magyarországon jelenleg kevesebb tesztpont is üzemel, mivel a kapacitásokat a harmadik járványhullámot követően visszavették, ugyanakkor a negyedik hullám emelkedésével nőnek már rá az igények – jegyezte meg.

portfolio.hu/ph

(Kiemelt kép: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink