Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elfutották az első felét

Létrehozva:

Az etióp Guye Adola nyerte az egyik legrangosabb maratoni futóversenyt, a Berlin Maratont honfitársa, a nagy esélyes Kenenisa Bekele harmadik lett. A 30 éves Adola mögött a kenyai Bethwell Yegon ért célba másodikként.

Bekele korábban 2016-ban és 2019-ben is diadalmaskodott Berlinben, két évvel ezelőtti sikere óta viszont egyszer sem tudta befejezni a klasszikus távot. A 2019-es futás annak ellenére is rettentő fájó emlék lehet Bekele számára, hogy megnyerte a versenyt, ugyanis mindössze két másodperccel maradt el Eliud Kipchoge 2:01:39-es világrekordjától. Az etióp futó valószínűleg megdönthette volna Kipchoge csúcsát, de mint a Telex is írja, utólag azt mondta, hogy ő sokáig csak a győzelemmel foglalkozott, és csak az utolsó kilométereken tudatosult benne, hogy elérhető a rekord. Akkor pedig már késő volt. Most a menedzsere, Jos Hermens és edzője, Haji Adilo is azt mondta, hogy Bekele kiváló formában érkezett Berlinbe, és képes lehet a rekord megdöntésére, azonban ebből nem lett semmi.

A 42,195 kilométeres táv első felét nagy iramban teljesítették a futók, ekkor úgy tűnt, hogy a 39 esztendős Bekelének lehet esélye Eliud Kipchoge 2:01.39 órás világcsúcsának megdöntésére, 15 kilométer után már 25 másodperccel álltak jobban, mint annak idején Kipchoge, ám úgy tűnik, ez fel is emésztette az erejüket és az utolsó húsz kilométeren senki nem tudta tartani a tempót. Bekele egyébként már 18 kilométernél visszavett, és leszakadt az élcsoportról, bár 20 kilométenél még így is gyorsabb volt, mint egykor Kipchoge. Adola végül 2:05.45 óra után ért célba, Yegon 2:06:14-et futott, Bekele pedig 2:06:44-es idővel lett harmadik.

A nőknél hármas etióp siker született a német fővárosban, elsőként Gotytom Gebreslase ért célba. A mezőny magyar indulója, Szabó Nóra új egyéni csúccsal, 2:31:08 órás idővel a 11. helyen ért célba, ezzel teljesítette a 2022-es, müncheni Európa-bajnokság szintidejét. A 33 éves magyar hosszútávfutó a május közepén, Milánóban elért 2:35:00-s idején tudott közel négy percet javítani. A férfiaknál a magyar bajnok Csere Gáspár és Jenkei Péter sem ért célba.

„Életemben először történt ilyen, hogy egy versenyt nem fejezek be. Emiatt egyfelől szomorú vagyok, de másrészt hála is van bennem, hogy az elmúlt 20 év 400 versenyén ez nem következett be. Úgy gondolom, hogy a maraton az egyetlen táv, ahol legitim, sőt akár józan döntés lehet a kiállás. Így ugyanis nagyon sok energiát lehet megtakarítani a következő versenyek számára” – írta a Facebookon Csere. „A kiállásnak egyébként alapvetően három oka volt: a a táv felétől egyedül kellett futnom, nagyon meleg volt, majd gyomor-problémák is jelentkeztek a táv második felében.”

aradi péter/mti

(Kiemelt kép: Andreas Gora DPA via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink