Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Egyre többen megyünk moziba

Létrehozva:

Látogatók a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet – írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.

Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a lapnak elmondta: idén nyáron a 2019-es azonos időszaknak csak a 40-75 százalékát érték el a nézőszámok, szeptemberben pedig az 50-80 százalékát. Az alacsonyabb arányokat a művészmozik érték el, a multiplexekbe intenzívebben tértek vissza a látogatók – tette hozzá.

A MOSZ elnökre rámutatott arra is, hogy a nagy várakozás övezte filmek azonban még csak ezután kerülnek a mozikba. Erős lesz a kínálat a következő hónapokban, várhatóan az ősz folyamán még bőven fog emelkedni a nézők száma – közölte.

Borsos Erika kitért arra is, hogy általában októbertől március végéig a legmagasabb a látogatók száma a mozikban, de az ágazat 2020-as terveit teljesen átírta a koronavírus-járvány. Ráadásul az idén is zárva voltak a létesítmények májusig, de a szolgáltatók nagyon bíznak abban, hogy az év hátralévő részében a mostaninál lényegesen több látogató lesz.

Optimizmusra adhat okot, hogy szeptemberben elég sok magyar film került és kerül még a mozikba. Mai premier például Enyedi Ildikó Cannes-t is megjárt filmje, A feleségem története, és már egy hete vetítik Grosan Cristina első nagyjátékfilmjét, A legjobb dolgokon bőgni kellt. Szeptember 2-án mutatták be Herendi Gábor Toxikoma című filmjét, 9-én Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét, 16-án pedig Nagy Dénes Závada Pál regényéből készült Természetes fény című filmjét. Októberben pedig érkezik Fabricius Gábor velencei sikerfilmje, az Eltörölni Frankot.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink