Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyetlen fertőzött miatt zárták le a várost

Létrehozva:

Mintavétel egy irodaépületben Harbinban a januári szükségállapot ideje alatt | Fotó: STR / AFP

A kínai hatóságok lezárták az északi Harbin városát, miután egyetlen fertőzött kórházba került – írja a Bloomberg nyomán laptársunk, a 168.hu.

A beteg szeptember 7-én több mint 2500 kilométert utazott vonattal és repülővel Harbinba – az orosz határhoz közeli városba, ahol a világ egyik legnagyobb téli jégfesztiválját rendezik – a déli Ji’an városából, a helyi provinciális kormány tájékoztatása szerint. Ji’an egy olyan tartományban fekszik, amely Fujian tartománynal határos, ahol a delta variáns okozta hullám 364 embert betegített meg az elmúlt 11 napban.

Az illető az érkezése után két hétig szállodák, éttermek és szórakozóhelyek széles tömkelegét látogatta – közölte a helyi kormány. Szeptember 21-én egy helyi kórházban tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, majd miután pozitív lett koronavírus-tesztje, egy fertőzötteknek fenntartott intézménybe szállították elkülönítésre és kezelésre.

Harbin az esetre válaszul számos üzletet bezárt, köztük mahjong termeket, mozikat, színházakat, karaoke- és tánctermeket, pedikűrösöket, masszázsszalonokat, internetkávézókat, edzőtermeket, templomokat és vallási helyeket. Felfüggesztette a nagyszabású gyűléseket, létszámkorlátozó intézkedéseket vezetett be az olyan nyilvános helyeken, mint a szupermarketek és kilátók, továbbá korlátozta a tömegközlekedési eszközök, például a metró, a vasút és a buszok használatát. A polgárokat felszólították, hogy amennyiben nem nagyon szükséges, ne hagyják el a várost.

A rendkívül fertőző delta variáns szeptember elején jelent meg Fujianban, mindössze néhány héttel azután, hogy az országban az előző hullámot – a koronavírus első, vuhani megjelenése óta a legnagyobb hullámot – sikerült elfojtani. Az Indiából elindult variánst kezdetben a kormány intézkedéseivel sikerült megfékezni, többek között a tengerparti Xiamen elektronikai gyártóközpont 4,5 millió lakosának karantén alá helyezésével. A kínai légiközlekedési hatóság azt tanácsolta, hogy ebben a hónapban és októberben, az ünnepek alatt ne tegyenek nemzetközi utazásokat.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink