Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Mobiltelefonnal legyőzhető a pókiszony

Létrehozva:

A Phobys alkalmazás működés közben | Fotó: Bázeli Egyetem / MCN

Olyan okostelefonos applikációt fejlesztettek a Bázeli Egyetem tudósai, mely játékos módon szabadítja meg az érintetteket az ízeltlábúaktól való félelmeiktől.

Az arachnofóbiával élők között vannak, akik nem képesek a szabadban tartózkodni, sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget – rajtuk segíthet az app.

Az új alkalmazás két héten át tartó használata után a pókiszonnyal vagy undorral élők könnyebben közelítettek meg egy terráriumba zárt valódi pókot, mint azok, akik nem próbálták ki az applikációt – írta a savájci kutatócsoport a Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

Fóbiákat az emberek 3-15 százaléka megél élete során a tanulmány szerint. A pókoktól való kifejezett félelem az arachnofóbia, az ezzel élők között vannak, akik nem képesek emiatt a szabadban tartózkodni, mások aprólékosan átvizsgálnak minden termet, ahova belépnek és vannak, akik sohasem mennek pincékbe vagy padlásokra.

Sokan szégyellik a betegséget, ezért nem keresnek profi segítséget. A phobys nevű applikáció nagy segítséget jelenthet számukra. Az applikáció virtuális pókokat mutat a használóknak. Először a távolból, majd közelről figyelhetik meg az állatokat, végül meg is mozdulnak a pókok. Ha a kamerát a kezükre irányítják, a képernyőn egy digitális pók szalad fel a bőrükre.

„Azok számára, akik félnek a pókoktól, könnyebb egy virtuális állattal szembesülni, mint egy valódival” – magyarázta Anja Zimmer, a tanulmány egyik szerzője.

A bázeli fejlesztők egy számítógépes játékhoz hasonlóan építették fel az applikációt. Több lépcsőfokon át egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, végül már egyre több pók szaladgál a képernyőn. A kutatásban 66 arachnofóbiás ember vett részt. A csoport fele két héten át hat alkalommal félórás tréningen vett részt. Kérdőívek tanúsága szerint az applikáció jelentősen csökkentette félelmeiket, undorukat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink