Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jön a rák elleni oltások kora

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Amelie Benoist / Image point Fr-Bsip / AFP

Egereken már működik az elképzelés.

A tudomány több mint egy évtizede kísérletezik olyan oltóanyagokkal, amelyek a különböző daganatok fehérjéinek befecskendezésével mozgósítja, és küldi harcba a test immunrendszerét a rák ellen. Egereken már működik az elképzelés.

A világban jelenleg is folynak olyan klinikai vizsgálatok, amelyekben bőrrák és bizonyos tüdőrák-típusok elleni oltással ígéretes eredményeket értek el. A Massachussetts Institute of Technology (MIT) munkatársai azonban most olyan eljárásról számolnak be, amellyel az immunrendszer T-sejtjeinek bevetésével sikeresen zsugorítottak össze tumort egerekben – írja a Cell című Tudományos magazin nyomán az Index.

Ahogy Tyler Jacks professzor, az MIT Koch Rákkutató Intézetének munkatársa írja a tanulmányban, nagyon körültekintőnek kell lenniük, ugyanis a rák elleni immunreakciók nem egyformák, és az oltás erőteljes választ indíthat el egy addig észrevétlen célpont ellen.

A rákos sejtek az egészségesektől eltérő, mutálódott fehérjéket termelnek, amelyeket neoantigéneknek neveznek. Ezeket felismerve az említett T-sejtek jelzik, hogy valami nincs rendben a szervezetben, és pusztítani kezdik a ráksejteket. Végül azonban a támadás egy idő után kifullad, mert a tumor olyan immunrendszert elnyomó környezetet hoz létre, amely működésképtelenné teszi a T-sejteket.

A tudósok elképzelése szerint az oltások újraindíthatják a védekezést. Az elmúlt években olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a neonatigének azonosításával személyre szabott rákvakcinákat állíthatnak elő, amelyeket jó eredménnyel alkalmaztak melanóma és nem-kissejtes tüdőráknál.

„Ezek a terápiák nagyon jól működnek betegek egy szűk csoportjánál, de többség egyelőre nem reagál ezekre. A nálunk végzett kutatás javarészt azt próbálja megérteni, mit kell tennünk, hogy ezek a betegek is reagáljanak” – mutatott rá Megan Burger a kutatásban résztvevő posztdoktor kutató.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a tumorokban található többszáz neoantigén közül csak nagyon kevés vált ki immunreakciót. Kiderült, hogy tüdőrákos kísérleti egereknél a tumor-ellenes T-sejtek megjelenésével különböző rákfehérjéket célzó T-sejtek is megjelennek, és ezek egymással versengve végül egy domináns T-sejt populáció kialakulásához vezetnek, amely elnyomja a többi fehérjét célzó T-sejtet. Az oltástól azonban ezek új erőre kaphatnak.

A kutatások és fejlesztések olyannyira nem állnak rosszul egyébként, hogy idén júniusban az első beteg megkapta a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát.

Index / PH

Legnépszerűbb cikkeink