Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Politikai adok-kapok az ARC-on

Létrehozva:

Érdeklődő a 21. ARC közérzeti plakátkiállításon | Fotó: Dimény András

Ma 10 órakor megnyílt a 21. ARC közérzeti plakátkiállítás.

Az Újbudára költözött köztéri, ingyenes tárlat minden évben kavar kisebb-nagyobb politikai viharokat, nincs ez másként idén sem.

Az ARC leginkább az évente megrendezésre kerülő ARC közérzeti pályázat és kiállításról ismert. 2000 óta a kreativitás szabadságáról szól. Már 21 éve kreatív gondolatokat, véleményeket bemutató és véleményformáló képkulturális eseményként vesz részt a társadalmi folyamatokban. Ma már hagyománnyal rendelkező része a budapesti kulturális kínálatnak, jelentősége a kiállításokon is túlmutat. Idézik, beszélnek róla, hivatkoznak rá. Ráadásul ez a leglátogatottabb köztéri kiállítás Magyarországon.

„Nehéz időkön vagyunk túl – mindenki megélte a veszteséget. Van, aki a munkáját, a megtervezett jövőjét, a vállalkozását veszítette el, van, aki a szomszédját, a barátját, rokonát, de ha csak az ismerősének az ismerősét, már az is több a soknál” – áll a szervezők közleményében. Így folytatják: „És mégsem változott semmi: a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek és még többen szegények, a környezetünkre még magasabbról tesznek azok, akiknek vigyáznia kellene rá, a gazdaság még kevésbé emberi, pedig az emberekből él, a pénz pedig még nagyobb úr, mert a hatalmi erők szemrebbenés, együttérzés és részvét nélkül préselték ki, amit csak lehet ebből a tragikus helyzetből. Ami azt jelenti, hogy idén bőven van dolgunk, témánk és persze plakátunk.”

A kiállítás egyébként tavaly költözött Újbudára, és idén is a XI. kerületi Bikás parkban látogatható. A körzet fideszes parlamenti képviselője, Junghausz Rajmund „uszító és ultraliberális” eseménynek nevezte az ARC-ot Facebook-bejegyzésében, egyúttal nekiment ellenzéki kollégáinak, Barabás Richárd párbeszédes alpolgármesternek és a kerület polgármesterének, a DK-s László Imrének. Junghausz bejegyzése szerint azzal nem ért egyet, hogy a kerület beengedte a plakátkiállítást, vagy ahogy ő fogalmaz – „művészetnek beállított” kiállítást. Barabás szintén Facebookon reagált Junghausz bejegyzésére, mint írta, a képviselő a Facebook-posztjával éppen azt bebizonyította, hogy szükség van a plakátkiállításra. László Imre egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető egészen október 17-ig.

Legnépszerűbb cikkeink