Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Oltalkozásra biztatott Orbán szokásos péntek reggeli interjújában

Létrehozva:

Fotó: Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Az őszödi beszéd mellett a nemzeti konzultáció, a gazdaság újraindítása, a harmadik oltás felvételének fontossága és Ferenc pápa budapesti látogatása is szóba került.

Tizenöt éve, 2006. szeptember 17-én szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, ami a kormányfő szerint a magyar politika dermesztő pillanata volt, de a legdermesztőbb, hogy még ma is aktív, sőt ma is a baloldal vezetője az az ember, aki annak idején előidézte a helyzetet.

Az állami rádióban zajló beszélgetés során a nemrég lezárult, a gazdaság újraindításának témakörében szervezett nemzeti konzultáció is szóba jött, amelynek megvannak az eredményei. Orbán úgy véli, a 2010 után bevezetett nemzeti konzultáció fontos eleme lett a hazai politikának, hiszen nem csak négyévente kell megkérdezni az embereket – egyebek mellett ez garantálja szerinte, hogy az Alaptörvény kiállja az idők viharát. A miniszterelnök elmondta: a nemzeti konzultáció során az embereket az életüket érintő fontos dolgokról kérdezi a kormány, márpedig most más lesz az életünk, mint a járvány előtt volt, hiszen nehéz évtized előtt állunk, a járványok és a migráció kora következik.

A magyar gazdaságról szólva Orbán azt mondta: az gyorsítópályára fog lépni, és hogy sikerüljön elérnünk az év végére az 5,5 százalék feletti növekedést, ahhoz bizonyos intézkedésekre volt szükség, az magától nem ment volna. Ha sikerül a cél, akkor ténylegesen adómentes lehet a fiatalok jövedelme, illetve adható lesz a nyugdíjprémium.

Magyarországon munkából van pénz a fejlesztésekre. Az EU-s forrásokból ugyan jön pénz az országba, de ha mindebből levonjuk, amit a nyugati cégek kivisznek hazánkból, akkor a mérleg nyelve a negatív irányban van a miniszterelnök állítása szerint. Az ásványkincsekben gazdag területeket Trianon idején elvették az országtól, úgyhogy csak abból élhetünk meg, amiért megdolgozunk – ma pedig többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltás után bármikor. Nem azért kell ott lennünk az Unióban, mert támogatás érkezik onnan, hanem mert csak így tudunk hozzáférni a nyugati piacokhoz, hogy eladhassuk a hazánkban előúállított termékeket. Az LMBTQ-témában viszont nem szabad engedni Brüsszelnek, amely Orbán szerint éppen az ebbéli ellenállásunk miatt nem akarja ideadni az újraindítási pénzeket.

A járványhelyzetről szólva a kormányfő mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát, mert csak az oltás segít. Sőt a harmadik oltást is érdemes felvenni, különösen annak, akinek krónikus vagy daganatos betegsége van.

Az állami rádióban szóba került Ferenc pápa budapesti látogatása, illetve az is, miről beszélgetett a katolikus egyházfő a miniszterelnökkel. Orbán szerint a találkozó során kerülték azokat a kérdéseket, amelyekben nem értenek egyet, ilyen például a migráció témája. A családok kérdésében azonban egyetértettek. Orbán elmondása szerint arra biztatta Ferenc pápa a magyar kormányt, hogy az folytassa a megkezdett családpolitikát.

Legnépszerűbb cikkeink