Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem köteles jelenteni, ha pozitív a tesztje

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

Megérkezett a negyedik hullám, úgyhogy nem árt, ha mindenki észnél van.

Mivel Magyarországon alig szerveznek ingyenes lakossági teszteket, sokan az önellenőrzésben látják a megoldást. De mi van akkor, ha valakinek pozitív lett az otthon elvégezhető tesztje?

Dr. Gyarmati-Vörös Kinga, a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti szervezetének alelnöke, az országos kamara kommunikációs bizottságának tagja először is elmondta, hogy hazánkban jelenleg kétfajta, önellenőrzésre szolgáló koronavírus-teszthez juthatunk hozzá a gyógyszertárakban. Az antigén-teszt orrból, illetve nyálminta alapján mutatja ki, hogy aktuálisan fertőzöttek vagyunk-e, míg az antitest-teszt során vérből vett minta alapján tudjuk ellenőrizni, átestünk-e már a koronavírus-fertőzésen. Ez utóbbi esetében 10-14 nappal a fertőzés után mutatható ki az eredmény.

A szakember azonban hangsúlyozta: bár sokan arra vásárolták ezeket a teszteket, hogy oltás után megnézzék, kialakult-e már a kellő ellenanyag-szint, erre nem igazán alkalmasak, írj a 168.hu.

A patikákban professzionális tesztekhez is hozzá lehet jutni, azonban ezeket csak az egészségügyi személyzet számára adhatják ki – alkalmazásuk ugyanis szakértelmet igényel. A PCR tesztek mintavétele orrból és garatból történik, az erre kiképzett szakszemélyzet által. Ezek a tesztek már csak azért sem lehetnek közhasználatú termékek, mert az ott levett eredményeket laborokban dúsítják, ezért is tart 12-24 óráig a valós eredmény kimutatása – hívta fel a figyelmet az alelnök.

„Az önellenőrzésre szolgáló tesztek esetleges pozitív eredménye után az érintettekre van bízva, hogy jelentik-e fertőzöttségüket a hatóságnak és a háziorvosuknak” – jelentette ki Gyarmati-Vörös a lapnak. Hozzátette: sok esetben tapasztalták, hogy pozitív teszteredménnyel rendelkezik egy beteg, és elakad, hogy ebben az esetben mit is kell csinálnia. A gyógyszerészeknek ugyanis nincs lehetőségük jelenteni az NNK-nak a beteget, erre eljárásrendjük sincs.

A koronavírus-tesztek magas áráról szólva a szakértő úgy nyilatkozott, hogy a patikában kapható tesztek esetében a kormány nem határozott meg hatósági árat, ilyet csak a PCR tesztek esetén vezetett be, 2020 szeptemberében.

A koronavírus-tesztek árával, és a gyógyszertárak jelentési kötelezettségével kapcsolatban a portál megkereste az operatív törzset és a Nemzeti Népegészségügyi Központot is, de a cikke megjelenéséig nem kapott választ.

Legnépszerűbb cikkeink