Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ukrán miniszterelnök: Szükség van a kettős állampolgárság engedélyezésére

Létrehozva:

Denisz Smihal | Fotó: AFP / Sergei Supinsky

Oroszországot azonban ebből kizárnák, és a kettős állampolgárokat eltilthatnák bizonyos tisztségektől, ami érinti a helyi magyar kisebbséget is.

Ukrajnában jelenleg az alkotmány nem ismer el csakis egyetlen állampolgárságot, az ukránt. A kettős, illetve többes állampolgárság engedélyezése ugyanakkor az utóbbi időben többször is felvetődött. Dmitro Kuleba külügyminiszter márciusban kijelentette, hogy Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára. Tavaly Zelenszkij már benyújtott egy törvényjavaslatot a kettős állampolgárság lehetővé tételéről, ám ezt végül napirendre se tűzte a parlament. A törvényhozás szakértői ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az alkotmány módosítása nélkül, pusztán törvényi szinten ez a kérdés nem rendezhető.

Volodimir Zelenszkij elnök két héttel ezelőtti egyesült államokbeli látogatása alatt, a Stanford Egyetemen mondott beszédében kijelentette: támogatja a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogszabályok elfogadását. De, mint mondta, Oroszország agressziója miatt „a kérdés megközelítése nem lehet univerzális”.

Tegnap pedig Denisz Smihal kormányfő egy sajtótájékoztatón szólalt meg az ügyben: személyes véleménye szerint a kettős állampolgárság a civilizáltság jele. „Sok civilizált országban ez elfogadott norma. Természetesen ennek nyitottnak és átláthatónak kell lennie. A kettős állampolgárság viszont agresszor országgal nem megengedett – utalt az elnökhöz hasonlóan Oroszországra. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelentős számú ukrán él külföldön, és közülük sokan szeretnének ukrán útlevelet úgy, hogy közben más országok állampolgárságával rendelkeznek, ennek rendezésére jelenleg több törvényjavaslat is van a parlament előtt. 

Egyes elemzők szerint nincs kizárva, hogy engedélyezik ugyan a kettős állampolgárságot Ukrajnában, de akár választott helyhatósági képviselői tisztségek is bekerülhetnek a kettős állampolgárok számára tiltott posztok közé, és ez érintené a kárpátaljai magyarokat.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink