Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem akar újabb lezárásokat a kormány

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniába utazott szerdán, így kedden volt a kormányülés, és a Kormányinfót is egy nappal korábban tartják a héten.

A tájékoztatón kiderült, nem készülnek újabb lezárásokra.

A járvány következő hullámai az oltások miatt el fognak térni az eddigi három járványhullámtól – mondta Gulyás, hozzátéve: a kormány nem akar újabb lezárásokat. A miniszter elmondta, szerinte járványügyi szempontból Magyarország biztonságos ország, de jelenleg is van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát.

Gulyás közölte: a kormány kezdeményezte a veszélyhelyzet meghosszabbítását az országgyűlésnél. A veszélyhelyzet meghosszabítása Gulyás szerint semmilyen szabadságjogokkal kapcsolatos korlátot nem jelent, de úgy látják, mint közölte, a gyors reagálás miatt szükség van a lépésre. A digitális oktatás tilalmáról szólva a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy ha romlik a járványhelyzet, akkor a kormány be fog avatkozni, jelenleg azonban abból indulnak ki, hogy az iskolák bezárására nincs szükség.

A miniszter elmondta: az oltottság szigorúbb szabályozása egyelőre csak felvetésként, de szóba került a munkáltatókkal való tárgyalásokon. Gulyás azt mondta, egyelőre nincs döntés arról, hogy a munkáltató követelje az oltást a munkavállalótól. A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta: jogos igény, hogy a munkáltató számíthatsson a munkavállalóra, emellett a munkavállalók ne veszélyeztessék egymást.

Az oltásokkal kapcsolatban azt mondta a miniszter, bőven van rendelkezésre álló oltóanyag, és folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok. Az Európai Unió 12 éven aluliak számára adható új Pfizer-beszerzésével kapcsolatban azt mondta Gulyás, Magyarország is a megrendelők között van.

A kormány úgy látja, hogy a gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot, ami Gulyás szerint a legfontosabb, hogy sikerült túlteljesíteniük azt az ígéretet, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létrehoznak: ma 4,704 millióan dolgoznak Magyarországon.

A miniszter újságírói kérdésre hazugságnak nevezte, hogy a kormány és Ferenc pápa között bármilyen feszültség lett volna a vasárnapi pápalátogatás alatt. Elmondása szerint a katolikus egyházfő példaértékűnek tartja a magyar családpolitikát.

Gulyás hangsúlyozta, hogy amennyiben emelkedik a minimálbér, úgy a garantált bérminimumnak is hasonló arányban kell majd emelkednie, további konkrétumokról azonban nem esett szó.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a helyreállítási alapot illetően továbbra is zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, Gulyás úgy véli, 50 százalék az esély a megállapodásra.

A sajtótájékoztató lapzártánk idején még tartott, a további fontos fejleményeket holnapi számunkban közöljük.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink