Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Táncba foglalt teljesség

Létrehozva:

Butoh tánc a Budapesti Nemzeti Táncszínházban | Fotó: AFP / Attila Kisbenedek

Dánszentmiklós, Ceglédbercel, Pécs és Budapest a helyszínei a szerdán kezdődő 7. BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálénak, ami a magaskultúrát viszi el a legnagyobb magyar településtől a legkisebbig.

Igazi kultúrmisszió, ami a butoh, egy Japánból eredő modern tánctechnika segítségével bontja le az emberek közti határokat.

Ceglédbercel csupán 40 perc vonattal Budapestről, ha különleges helyszínen, egy református templom kertjében szeretnénk megnézni a fesztivál előadásait, amiket mindig közönségtalálkozó követ. A fellépők Spanyolországtól Finnországig a világ legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek hazánkba, hogy az itteni közönséget páratlan művészeti élményekkel ajándékozzák meg. Jöjjön eső, vagy ragyogás, Utazás a hangjához, A hattyú himnusz, és még sorolhatnánk a költői című előadásokat, amik nem történeteket mesélnek el, éppen ezért bárki kapcsolódhat hozzájuk, akiben van nyitottság új élményekre. Láthatja a japán Ken Mait, aki a butoh esztétikájának csúcsát képviseli, egyben operaénekesi szinten használja hangi adottságait; Tashi Iwaokát, aki a műfaj radikálisabb, hazájában is közfelháborodást keltő irányzatát viszi, és a koreai Jihae Kot, aki a butoh filozófiai szintjét adja át, átváltozása során eggyé válva a természettel. 

„Sokan vannak, akik minden alkalommal eljönnek a fesztiválra, amit most elsősorban a vidékiek és a fiatal korosztály számára nyitottunk meg. Mindig izgalmas, hogyan reagálnak az előadásokra a gyerekek, akik utána őszintén elmondják a tapasztalataikat és mindent meg mernek kérdezni” – mondta el lapunknak Batarita kortárs táncos-koreográfus, a fesztivált szervező Érintéspont Művészeti Alapítvány vezetője. A változatos programokon ingyen vehetnek részt a 18 éven aluliak, kedvezményes jegyet válthatnak a diákok és a nyugdíjasok, a felnőttek pedig jelképes összegért juthatnak maradandó művészeti élményhez. 

„A butoh azért is különleges, mert nem csak a szép és a jó, hanem ezek ellentéte, például a fény mellett a sötétség is benne van. Különös, groteszk humorú figurái olyan szinten képesek az átalakulásra, ami már varázslat. Bárki, a családanyától a programozón át az egyetemi tanárig megérezheti általuk a világ teljességét, amitől a képzelőereje, a kreativitása, az egész személyisége fejlődhet” – állítja Batarita, a műfaj legismertebb hazai képviselője, akinek Elszigetelt játszótér című kísérleti táncfilmjét mindhárom vidéki helyszínen láthatják az érdeklődők.

Legnépszerűbb cikkeink