Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elindult az előregisztráció az előválasztásra

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

Közös nyilatkozatban jelentette be az ellenzék, hogy szeptember 13-tól, vagyis hétfőtől lehet előregisztrálni a szeptember 18-án kezdődő előválasztásra.

A bejelentés mellett az online regisztráció és szavazás menetéről is részletes tájékoztatót adtak, bemutatva az aHang által készített szavazási rendszert.

Hozzátették: a szavazási rendszer a biztonság, az egyenlőség, a hozzáférhetőség és a titkosság alapelveire épült, és létrehozatalában az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottság is részt vett.

A közlemény szerint a szavazóknak lakcímkártyára, valamint egy fényképes igazolványra lesz szüksége – csakúgy, mint a személyes voksolás esetén. Hozzátették, maga a szavazás is a megszokotthoz nagyon hasonló módon történik: a szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja majd a szavazás előtt. Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges webkamera vagy mobiltelefon, esetleg tablet kamerája, illetve megfelelő internetkapcsolat. 

A tájékoztatásból kiderül, hogy a szavazóbiztosok korlátozott száma miatt az előregisztráció könnyebb lebonyolítást eredményez. Az online előválasztásra az előregisztráció tegnap, azaz 2021. szeptember 13-án indult el az elovalasztas.hu weboldalon. Az előregisztrációra egyelőre délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de ez a jövőben tovább bővülhet. Hangsúlyozták, a leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem fogja látni, azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. A digitális szavazat nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot, azaz a szavazás titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd csak hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.

A regisztráció első lépéseként a választóknak az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat meg kell adniuk. Ezt megtehetik úgy, hogy begépelik a szükséges adatokat az igazolványokról, de Ügyfélkapun keresztül, az AVDH-val is. Ezután a választónak idősávot kell foglalnia a videós azonosításra, amelyet akár azonnal, de egy tetszőlegesen választott időpontban is elvégezhet az online szavazóbiztosok segítségével. Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy e-mailben el is küldheti magának.

A választó a linkre kattintva tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát. Fontos: aki nem az előregisztráció időszakában (13–17.), hanem már az első forduló alatt (18–26.) kezdeményez online regisztrációt, nem kap szavazói linket, hanem a videó-azonosítás után azonnal szavazhat.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink