Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Páros interjú a zuglói ellenfelekkel: Hadházy Ákossal és Tóth Csabával

Létrehozva:

Hadházy Ákos és Tóth Csaba | Fotók: Karancsi Rudolf

A két jelölttel még azelőtt beszélgettünk, hogy Tóth Csaba visszalépett a ma esti, Partizán által szervezett előválasztási vitától, és rágalmazás miatt feljelentette Gulyás Mártont.

 

Hadházy Ákos: „Úgy érzem, mintha Tóth képviselő úr nem beszélne eleget a zuglói emberekkel”

Hadházy Ákos | Fotó: Karancsi Rudolf

Még mindig kijelenti, hogy nem parázslik a hangulat?

Az előválasztás egy speciális műfaj, ahol versengünk és vitázunk, és vannak véleménykülönbségek a jelöltek között. Ugyanakkor egy politikai oldal, az ellenzék tagjai vagyunk. Az az előnyös, ha ez minél inkább látszódik. Amikor Tóth Csaba képviselő úr emberei az Örs vezér téren szembesíteni próbáltak az egyik aktivistám állítólagos múltja miatt, akkor rájöttem, hogy szeretné, ha itt más dolgokon lenne a hangsúly. 

Ön is hozzájárul a kialakult hangulathoz?

Én a kampány alatt egyetlen új ügyre hívtam fel a figyelmet, a zuglói telekeladási ügyre. Azt ígértem korábban, hogy most nem fogok Zuglóban gyanús ügyek után kutatni, és ehhez tartom is magamat. A zuglói telekeladás ügye viszont egy határidős történet volt. Ezzel nem lehetett várni.

Cáfolták az ön kijelentéseit, bizonyították az ellenkezőjét. Eltekintettek volna a feljelentéstől, amennyiben bocsánatot kér.

A feljelentés egy kommunikációs trükk volt. Semmit nem cáfoltak abból, amit én elmondtam, ezek tények. Tiborcz István üzletfelének adják el. Az eddigi 830 millió helyett 700 millió forintért értékesítették. Horváth Csaba azt mondta, hogy majd az előválasztás után kerül újra napirendre a téma. Ez alátámasztaná az állításomat, hogy stikában szeretnék lebonyolítani. Megvárnák, amíg csillapodik a reflektorfény. Egy ellenzéki kerületnek kötelessége a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítani az ilyen horderejű döntések számára. 

A Kétfarkú Kutya Párt egyik zuglói kitelepülésén egy lófej maszkot viselő aktivista is megjelent. Az MSZP szerint ez az ön kampánya részeként történt.

Tóth Csaba téved, amikor azt gondolja, hogy a kétfarkúak egy lóhoz hasonlították. Ráadásul az én szórólapjaimat is összefirkálták. A kétfarkúak semlegesnek tűnnek, hiszen el is mondták, hogy „Tóth Csaba nem olyan gáz”. Tóth Csaba kommunikációs stratégiája, hogy összeférhetetlen, kellemetlen alakként szeretne beállítani.

Tóth Csaba szerint önt nem érdekli semmi, csak a politikai ellenfele lejáratása.

A korrupciós ügyeket nem én találtam, hanem a megmaradt magyar független újságírás. Részletesen tárták fel például a zuglói parkolóórák fideszes és szocialista együttműködésben szőtt történetét. De ilyen a parkfenntartási ügy is. Ehhez képest ezekben az ügyekben a képviselő úr nem szólalt meg, pedig ő a parlament Gazdasági bizottságának az alelnöke. Nem láttam azoknál a harcoknál sem, amelyeket a propaganda ellen vívtunk. Nem láttam tüntetéseken sem. Nem emlékszem tehát lejáratásra.

Mesélje el, mi érdekli önt valójában Zuglóban.

Egy képviselő országos politikát csinál, az a feladata, hogy olyan törvényekért dolgozzon, amelyek az egész országnak jók. Ami az országnak jó, az Zuglónak is jó. A zuglói polgárok egészen markánsan elmondták, hogy változást akarnak: azt akarják, hogy legyen jogi következménye a politikusbűnözésnek, és a következő kormány tegyen meg minden azért, hogy a kapzsi emberek ne tudjanak hozzáférni a pénzekhez. Úgy érzem, mintha Tóth képviselő úr nem beszélne eleget a zuglói emberekkel. Én például nagyon sokat beszéltem velük, és nem hallottam olyat, aki azt mondta volna, hogy Zuglóban nagyon sok új lakóparkot szeretne látni, mert szeretné, ha még több autó lenne reggelente a csúcsforgalomban.

Milyen hatása lesz ennek a kampánynak az előválasztás után a zuglói közösségre?

Bízom benne, hogy mindenki komolyan gondolja az előválasztás lényegét, miszerint a nyertes mögé be kell állni. Az egész országra nézve egy kicsit rizikósnak tartom azt az elképzelést, hogy az aktivisták nem támogatnák később azt a győztest, aki nem a preferáltjuk volt az előválasztáson. Ez baj lenne, mert nagyon kell az aktivista, ugyanis semmi másunk nem lehet, nincs pénzünk.

Az etikai eljárás indításával gondolhatják, hogy ön konfliktusban áll a teljes MSZP-vel.

Ez azt jelentené, hogy nem teljesen értették az előválasztás lényegét, vagy nem gondolták teljesen komolyan. Úgy tudom, hogy az MSZP-ből is többen próbálták lebeszélni Tóth Csabát erről az etikai beadványról. Ha azt látom, hogy helyesen politizálnak, akkor remélem, semmi akadálya nem lesz az együttműködésnek.

Kunhalmi Ágnes a következőket nyilatkozta önről: „A politika nemcsak arról szól, hogy elmegyünk a tévébe, és valakiről mondunk valamit.”

Az ellenzéki politika arról is szól, hogy elmegyünk a tévébe, és ott próbálunk sok dolognak nyilvánosságot biztosítani. Az ellenzéki politikában gyakorlatilag ez a lényeg, hiszen a kormányzati politikában tevékenyen tudunk eredményt elérni. Abban egyetértek vele – de nem nekem kell ezt a kritikát címezni –, hogy borzasztó kevés lenne, ha csak erről szólna a politika.

Rengeteg ügyet feltárt egyszerre. Nem hátráltatja a mennyiség ?

Azzal, hogy nagyon sok esetet bemutatok, valójában egyetlen dologra szeretném felhívni a figyelmet: az uniós pénzek ellopására, amelyet egy kiépített, szisztematikusan erre szakosodott hálózat végez már évek óta.

 

*

 

Tóth Csaba: „Arról persze nem beszél Hadházy úr, hogy mit kellene tenni Zuglóért”

Tóth Csaba | Fotó: Karancsi Rudolf

Hogyan érintette, hogy Hadházy Ákos több ajánlást gyűjtött önnél?

Ez megint a szokásos csúsztatás, hazugság. Ő másfélszer annyi ajánlóívet kapott, mint én. Nekem ezerből lett hétszázhetven, neki ezerötszázból nyolcszáz. Nekem két óra alatt sikerült, neki egy hét alatt. Én a több ajánlóív igénylése helyett támogató ajánlásokat gyűjtöttem. Abból viszont négyezer jött össze ugyanennyi idő alatt. 

Hadházy Ákos szerint nem durvul a kampány Zuglóban. Ön ezt hogyan értékeli?

A negyedik országgyűlési választási kampányt csinálom Zuglóban, de ilyen aljas, mocskos lejárató kampányban még nem volt részem. Kifejezetten csak arról, hogy miként lehet engem lejáratni. Nekem programom van, amelyet az elmúlt két ciklus óta építünk. Országgyűlési képviselőként a legfontosabb célom, hogy a kormányzati elvonások miatt elveszített több mint 6 milliárd forintot a kerület visszakapja.

A választópolgárok szemében az ellenzék hitelességét rombolja ez a konfliktus?

Sajnos igen. Az előválasztás intézményét is rombolja. Kormányváltás akkor lesz, ha legalább hatvan körzetben tudunk nyerni. Egy megszerzett körzetet próbál elvenni. 

Miért indítványozta az MSZP az etikai eljárást?

Mindannyian vállaltuk, hogy semmilyen lejárató eszközhöz nem folyamodunk a politikai ellenfelünkkel szemben. Hadházy Ákos és a bandája azt hiszik, rájuk ez nem vonatkozik. Számomra viszont fontos, ezért eszerint kampányolok. Ha az én kampánycsapatomból bárki elkövet valamit, felelősséget vállalok érte. Az ő jellemére mutat rá, hogy menekül a felelősség elől. Ennél a bizonyos incidensnél is ott volt. Kétszáz méterre onnan, egy másik pultnál sunnyogott. 

Beszéljünk a zuglói telekeladás ügyéről.

Ez a telek legalább hatszor lett meghirdetve az elmúlt öt évben. A 800 milliós ár túl magas volt. Új értékbecslés készült. Az önkormányzatnak szüksége van a források bevonására. Konkrétan ebből a pénzből nagyjából hatvan önkormányzati bérlakás felújítását lehetett volna megoldani. Egyetlen érdeklődő jelentkezett. Ez egy nyílt pályázati kiírás volt, harminc napig bárki megtekinthette. Az vesz meg valamit, akinek van pénze. Ez alapján választ az önkormányzat vevőt.

Ha esetleg ő nyer, támogatni fogja?

Hadházy Ákos nem tud nyerni Zuglóban, az teljesen kizárt. Ő már több alkalommal elmondta, hogy ha én nyerek, akkor egészen biztosan nem fog engem támogatni. Ha ezt előre kijelenti velem kapcsolatban, akkor nem tudok erre mit mondani.

A végső cél nem a Fidesz legyőzése?

Őket már kétszer legyőztem. Ha ez a cél, akkor nem engem kell legyőzni. Azért ne felejtsük el, hogy Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselőként nyert utoljára. Kutyából nem lesz szalonna. Mindenkit megpróbál valamilyen hazugsággal megvádolni, befeketíteni. A telekeladásnál arra sem vette a fáradtságot, hogy bocsánatot kérjen. A polgármester úr ezért jelentette fel.

Ha már látatlanban ennyi problémájuk van egymással, miért nem ülnek le egy nyilvános vitára?

Augusztus 25-én a Zugló TV-ben kihívtam a képviselő urat egy nyilvános vitára. A mai napig nem kaptunk egyenes választ. Megy a mellébeszélés, hogy ilyen-olyan feltételekkel hajlandó csak vállalni. Nagyon remélem, hogy túl tudunk ezen lépni, és szeptember 17-én lesz végre egy nyilvános vitánk.

Ön arról beszél, hogy Hadházy Ákos járatja le önt. Ő fordítva látja. Mit szóljanak ehhez a választópolgárok?

Velem ellentétben ő nem említ soha konkrétumokat. Az eljárást nem én, hanem a párt indította. Azt hirdeti, hogy akkor lesz változás az országban, ha Zuglóban is változás lesz. Ellenben tudja, hogy kétszer legyőztem a Fideszt. Ezen akar változtatni? Vissza akarja hozni a Fideszt? Mert a változás számunkra bizony ezt jelentené. A sejtetett korrupciós ügyeimről sem tudott semmi konkrétumot mondani. A vádaskodásai mögül hiányzik az igazságtartalom. Egy békétlen, összeférhetetlen ember. Arról persze nem beszél Hadházy úr, hogy mit kellene tenni Zuglóért.

És mik azok a problémák, amelyekre a legnagyobb figyelmet fogja fordítani?

Két ciklus óta van egy kidolgozott programunk. Nagyon sok mindent megvalósítottunk már, és ezeket akarjuk továbbfejleszteni. Vissza kell szereznünk Zuglónak azokat a forrásokat, amelyeket a kormány elvett. A kerület komoly közlekedési csomópontokkal rendelkezik, amelyek átépítése, fejlesztése elengedhetetlen. Nagyon sok olyan régi, rossz állapotú önkormányzati bérlakás van, amit szanálni kell, felújítani nem érdemes, mert egyszerűbb a helyére építeni egy újat. Most indítunk el egy bérlakásépítő programot. Mi építeni szeretnénk, míg van valaki, aki ezt össze akarja dönteni. A zuglóiak választhatnak, hogy marad egy cselekvő, értük dolgozó képviselőjük, vagy lesz egy celeb képviselő, akinek csak az egyéni politikai karrierje a fontos.

 

Pelva Csenge / 168.hu

Legnépszerűbb cikkeink