Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Most az oroszok vádolják az amerikaiakat

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok dokumentumokkal bizonyíthatóan beavatkozik az orosz választásokba – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova szerint amerikai informatikai nagyvállalatok támogatják az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata által kidolgozott Okos szavazás nevű projektet, amelynek célja a választásokon azoknak a jelölteknek a támogatása, akik a kerületükben a legnagyobb eséllyel vehetik fel a versenyt a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjével szemben.

Az amerikai nagykövetet, John Sullivant bekérették a moszkvai külügyminisztériumba is, ahol Szergej Rjabkov tárcavezető-helyettes fogadta és kategorikusan elfogadhatatlannak nevezte az orosz belügyekbe való beavatkozást.

„Konkrét tényeket mutattunk be az amerikai félnek, amelyek bizonyítják, hogy az Amerikai Egyesült Államok területéről, amerikai internetes monopóliumok tulajdonában lévő és moderált internetes platformok segítségével egyértelműen beavatkoznak belső folyamatainkba – nyilatkozott Zaharova a Szolovjov Live YouTube-csatornán.

Az orosz szóvivő közlése szerint amerikai részről a kérdést még nem kommentálták.

Az orosz-amerikai kapcsolatoknak valószínűleg nem tett jót, hogy a Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat az Egyesült Királysággal egyetértésben nem is olyan régen, augusztus 20-án, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének évfordulóján további szankciókat vetett ki kilenc orosz állampolgár és a moszkvai vegyifegyver-programhoz kötődő két szervezet ellen.

Mint az akkor kiadott közleményben írták, elítélik a 2020 augusztusában történt Navalnij elleni merényletet és az azt követő intézkedéseket – beleértve a 2021 januári bebörtönzését, – amelyek célja az volt, hogy leállítsák az orosz kormány kritizálására tett erőfeszítéseit.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Ahogy valószínűleg az sem segítette az orosz-amerikai kapcsolatok rendezését, hogy az Egyesült Államok továbbra is szilárdan kiáll Ukrajna euroatlanti törekvései, szuverenitása és területi integritása mellett az orosz agresszióval szemben. Ezt nem más, mint Joe Biden amerikai elnök mondta szeptember elsején, mielőtt a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink