Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elmaradt az újabb Djokovic-rekord

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Justin Lane

Az orosz Danyiil Medvegyev három sima szettben legyőzte a világelső Novak Djokovicot a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjében.

A szerb világelső azzal a céllal kezdte meg szereplését New Yorkban, hogy az év negyedik Grand Slam-tornáját is megnyerje. Erre a sportág csaknem 150 éves történetében csak két férfi és három női játékos volt képes, legutóbb a legendás Rod Laver 1969-ben, illetve Steffi Graf 1988-ban mutatta be ezt a bravúrt. A 83 éves ausztrál Laver egyébként ott volt a lelátón.

A belgrádi sztár szeme előtt egy másik rekord is lebegett a finálé előtt. Ha itt győzni tudna, akkor 21. GS-serlegével megelőzhette volna a hozzá hasonlóan 20-nál tartó Roger Federert és Rafael Nadalt, és immár egyedüli rekordernek mondhatta volna magát.

Djokovic a győzelemtől függetlenül is a csúcsbeállítást jelentő 31. GS-döntőjére készült, és új versenyrekordot állított fel kilencedik fináléjával.

A szerb játékos az elődöntőben a negyedik kiemelt, német Alexander Zverev ellen játszott, akit végül öt játszmában 3 óra 38 perc alatt győzött le. „Már csak egy meccs maradt, mindent egy lapra teszek fel” – nyilatkozta már akkor a 34 éves klasszis.

A harmadik Grand Slam-fináléjában szereplő Medvegyev egyszer már a diadal küszöbén állt Flushing Meadowsban, ám két éve hiába egyenlített kétszettes hátrányból Nadal ellen a fináléban, végül a mallorcai ünnepelhetett.

Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, a szerb 5-3-ra vezetett, legutóbb a februári Australian Open-döntőben találkoztak, akkor Djokovic 7:5, 6:2, 6:2-re nyert.

A döntőben aztán az orosz rendkívül magabiztosan játszott, 47 perc alatt szettelőnybe került úgy, hogy mind a 15 első adogatása után megnyerte a pontot. A második szettben sem tudott visszajön Djokovic, aki dühében össze is törte az ütőjét. Medvegyev másfél óra elteltével egy szettnyi távolságba került élete első GS-serlegétől. A harmadik szett végére a szerb teljesen összeomlott, így Danyiil Szergejevics Medvegyev egy 2 óra 16 perces meccsen, 6:4, 6:4, 6:4 után szerezte az első Grand Slam-győzelmét.

Az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét a 18 éves brit Emma Raducanu nyerte meg, miután két szettben legyőzte a 19 éves kanadai Leylah Fernandezt. Raducanu szettveszteség nélkül nyerte meg a US Opent, amire legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben. Mint utóbb elmondta, mindig arról álmodozott, hogy Grand Slam-tornát nyer, és mivel most sikerült, ez egy valóra vált álom számára.

MTI / Aradi Péter

Legnépszerűbb cikkeink